- Katılım
- 12 Kas 2009
- Mesajlar
- 2,063
- Beğeni puanı
- 0
- Puanları
- 0
- Cinsiyet:
- erkek
- Nerden:
- secilmemis
Gıdalardaki E katkı maddeleri haram mıdır?
Gelatin[Görsel erişilemez] sığır[Görsel erişilemez] domuz[Görsel erişilemez] balık gibi omurgalıların Kollageninden elde edilen bir protein ürünüdür. Başlıca hammadde olarak bugün domuz derileri ile sığır kemik ve derileri kullanılmaktadır. Daha çok domuz kökenliler kullanılmaktadır.
Gelatin[Görsel erişilemez] ürünlerde jelleştirme[Görsel erişilemez] koyulaştırma maddesi olarak kullanılır. Pekçok pastacılık ürünlerinde[Görsel erişilemez] yoğurtta[Görsel erişilemez] dondurmacılıkta[Görsel erişilemez] meyve sularında kullanıldığı gibi ilaç yapımında[Görsel erişilemez] kapsül[Görsel erişilemez] film tablet yapımında[Görsel erişilemez] kozmetik ürünlerinde[Görsel erişilemez] fotoğrafçılıkta ve karbonlu kağıt yapımında da kullanılmaktadır.
Ürünün etiketi üzerinde kökeni hakkında hiçbir açıklama olmaksızın gelatin kelimesini görürseniz[Görsel erişilemez] genellikle domuz yada sığır kemik ve derilerinden yapıldığı kabul edilmeli ve böylece ondan sakınmalıdır.
Eğer[Görsel erişilemez] İslâmi usulle kesilmiş sığırın kemik ve derilerinden üretilmişse o zaman gelatin Helâl olur. Böylece etikette de Helâl gelatin olduğu belirtilmelidir.
Türkiye'deki müslümanların en büyük zorluğu bu gelatinli ürünlerdir. Üretici ve ithalatçı emin kimseler olmadığı taktirde[Görsel erişilemez] haram gelatin her an ürünlerde karşımıza çıkabilmektedir. Müslüman tüketiciler[Görsel erişilemez] üreticileri[Görsel erişilemez] ithalatçıları ve denetim yapan kamu kurumlarını ciddi bir şekilde ikâz etmek zorundadırlar.
Imam Muhammed'e göre insan ve domuz dışındaki canlıların kemiklerinden herhalükarda ilaç olarak yararlanılabilir. Bazılarına göre de eti yenmeyen hayvanlar ancak şer'î usûlde boğazlanmaları[Görsel erişilemez] kemikleri de kuru olması halinde onlardan ilaç yapılabilir.(agy.)Pis ve haram olduğunda ittifak edilen "hamr" (şarap) zaruret olmadıkça tedavide kullanılamayacağı gibi[Görsel erişilemez] saç parlatmada[Görsel erişilemez] gargarada ve şırınga olarak (enjektabl) da kullanılamaz.(Ibn Abidin VI6449)Domuzdan vb. haram şeylerden maddeler ihtiva eden ilaçların terkibini iyi bilmek gerekir. Eğer başkalaşım (istihale=kimyasal tepkime) varsa pisliği gitmiş olacağından kullanılması haram olmaz. Istihale yoksa zaruret bulunmadıkça ya da bazılarına göre kesin çare olduğu[Görsel erişilemez] alternatifi de bulunmadığı adil mütehassısı tarafından söylenmedikçe kullanılması haram olur. Fıkıh kitaplarımızda; hınzırın tuzlada kalıp tuzlaşması[Görsel erişilemez] gübrenin toprağa karışıp topraklaşması[Görsel erişilemez] tezeğin yanıp kül olması[Görsel erişilemez] şarabın sirkeleşmesi[Görsel erişilemez] mis ahusunun kanının misk olması[Görsel erişilemez] pis olan zeytinyağının sabun yapılması gibi olgular istihaleye örnek olarak gösterilir.(bk. Tahtavî: Ayrıca bk. Mahluf N6121[Görsel erişilemez]140; Kâdihan[Görsel erişilemez] NI/403; Ibn Kudâme[Görsel erişilemez] el Mugni[Görsel erişilemez] NI/605; Nemenkânî[Görsel erişilemez] el-Fethurrahmânî[Görsel erişilemez] I/63; el-Hattâb[Görsel erişilemez] el-Mehel[Görsel erişilemez] N6206; Zuhaylî[Görsel erişilemez] el-Fikhu'1-Isâmî)
Mes'elenin ne kadar kompleks ve hassas olduğu da ortada. Bu itibarla ilaç veya yiyecek alanların mes'eleyi bilinçli olarak soruşturması[Görsel erişilemez] ilaç yazanların da[Görsel erişilemez] alternatifi olmayan haram maddeli ilaçlara alternatif bulma[Görsel erişilemez] olanların da alternatifini ve varsa sentetiğini kullanma konularında çok titiz davranması gerekir. Özellikle yurt dışında yaşayan insanımız buna dikkat etmelidir.
Eşyada asıl olan helal olmasıdır. Haramlık kesin delille sabit olur. Delil kesin değilse haram olduğu kesin söylenemez. Bu katkı maddesinin kesin haram olduğu bilinmemektedir.
Beraat-i zimmet asıldır. Yani kişinin suçsuzluğu ve mamülün helalliği esastır. Dolayısıyla kişinin suçlu[Görsel erişilemez] mamülün de zararlı ve haram olduğu isbat edilinceye kadar temiz kabul edilir. Buna göre bir mamülün haram olduğu isbat edilmedikçe ve özellikle de domuz yağı bulunmadığı üzerinde yazıyorsa böyle bir mamülü yemek caizdir. Özellikle güvenilir firmaların mallarını kullanmanın bir mahzuru yoktur.
Selam ve dua ile...
__________________
Gelatin[Görsel erişilemez] sığır[Görsel erişilemez] domuz[Görsel erişilemez] balık gibi omurgalıların Kollageninden elde edilen bir protein ürünüdür. Başlıca hammadde olarak bugün domuz derileri ile sığır kemik ve derileri kullanılmaktadır. Daha çok domuz kökenliler kullanılmaktadır.
Gelatin[Görsel erişilemez] ürünlerde jelleştirme[Görsel erişilemez] koyulaştırma maddesi olarak kullanılır. Pekçok pastacılık ürünlerinde[Görsel erişilemez] yoğurtta[Görsel erişilemez] dondurmacılıkta[Görsel erişilemez] meyve sularında kullanıldığı gibi ilaç yapımında[Görsel erişilemez] kapsül[Görsel erişilemez] film tablet yapımında[Görsel erişilemez] kozmetik ürünlerinde[Görsel erişilemez] fotoğrafçılıkta ve karbonlu kağıt yapımında da kullanılmaktadır.
Ürünün etiketi üzerinde kökeni hakkında hiçbir açıklama olmaksızın gelatin kelimesini görürseniz[Görsel erişilemez] genellikle domuz yada sığır kemik ve derilerinden yapıldığı kabul edilmeli ve böylece ondan sakınmalıdır.
Eğer[Görsel erişilemez] İslâmi usulle kesilmiş sığırın kemik ve derilerinden üretilmişse o zaman gelatin Helâl olur. Böylece etikette de Helâl gelatin olduğu belirtilmelidir.
Türkiye'deki müslümanların en büyük zorluğu bu gelatinli ürünlerdir. Üretici ve ithalatçı emin kimseler olmadığı taktirde[Görsel erişilemez] haram gelatin her an ürünlerde karşımıza çıkabilmektedir. Müslüman tüketiciler[Görsel erişilemez] üreticileri[Görsel erişilemez] ithalatçıları ve denetim yapan kamu kurumlarını ciddi bir şekilde ikâz etmek zorundadırlar.
Imam Muhammed'e göre insan ve domuz dışındaki canlıların kemiklerinden herhalükarda ilaç olarak yararlanılabilir. Bazılarına göre de eti yenmeyen hayvanlar ancak şer'î usûlde boğazlanmaları[Görsel erişilemez] kemikleri de kuru olması halinde onlardan ilaç yapılabilir.(agy.)Pis ve haram olduğunda ittifak edilen "hamr" (şarap) zaruret olmadıkça tedavide kullanılamayacağı gibi[Görsel erişilemez] saç parlatmada[Görsel erişilemez] gargarada ve şırınga olarak (enjektabl) da kullanılamaz.(Ibn Abidin VI6449)Domuzdan vb. haram şeylerden maddeler ihtiva eden ilaçların terkibini iyi bilmek gerekir. Eğer başkalaşım (istihale=kimyasal tepkime) varsa pisliği gitmiş olacağından kullanılması haram olmaz. Istihale yoksa zaruret bulunmadıkça ya da bazılarına göre kesin çare olduğu[Görsel erişilemez] alternatifi de bulunmadığı adil mütehassısı tarafından söylenmedikçe kullanılması haram olur. Fıkıh kitaplarımızda; hınzırın tuzlada kalıp tuzlaşması[Görsel erişilemez] gübrenin toprağa karışıp topraklaşması[Görsel erişilemez] tezeğin yanıp kül olması[Görsel erişilemez] şarabın sirkeleşmesi[Görsel erişilemez] mis ahusunun kanının misk olması[Görsel erişilemez] pis olan zeytinyağının sabun yapılması gibi olgular istihaleye örnek olarak gösterilir.(bk. Tahtavî: Ayrıca bk. Mahluf N6121[Görsel erişilemez]140; Kâdihan[Görsel erişilemez] NI/403; Ibn Kudâme[Görsel erişilemez] el Mugni[Görsel erişilemez] NI/605; Nemenkânî[Görsel erişilemez] el-Fethurrahmânî[Görsel erişilemez] I/63; el-Hattâb[Görsel erişilemez] el-Mehel[Görsel erişilemez] N6206; Zuhaylî[Görsel erişilemez] el-Fikhu'1-Isâmî)
Mes'elenin ne kadar kompleks ve hassas olduğu da ortada. Bu itibarla ilaç veya yiyecek alanların mes'eleyi bilinçli olarak soruşturması[Görsel erişilemez] ilaç yazanların da[Görsel erişilemez] alternatifi olmayan haram maddeli ilaçlara alternatif bulma[Görsel erişilemez] olanların da alternatifini ve varsa sentetiğini kullanma konularında çok titiz davranması gerekir. Özellikle yurt dışında yaşayan insanımız buna dikkat etmelidir.
Eşyada asıl olan helal olmasıdır. Haramlık kesin delille sabit olur. Delil kesin değilse haram olduğu kesin söylenemez. Bu katkı maddesinin kesin haram olduğu bilinmemektedir.
Beraat-i zimmet asıldır. Yani kişinin suçsuzluğu ve mamülün helalliği esastır. Dolayısıyla kişinin suçlu[Görsel erişilemez] mamülün de zararlı ve haram olduğu isbat edilinceye kadar temiz kabul edilir. Buna göre bir mamülün haram olduğu isbat edilmedikçe ve özellikle de domuz yağı bulunmadığı üzerinde yazıyorsa böyle bir mamülü yemek caizdir. Özellikle güvenilir firmaların mallarını kullanmanın bir mahzuru yoktur.
Selam ve dua ile...
__________________