• Acılı
  • Aptal
  • Aranıyor
  • Arsız
  • Aşık
  • Ölü
  • çılgın
  • üzüntülü
  • üzgün
  • Bahahaha
  • Bilgin
  • Bulantılı
  • Bulutlu
  • Canlı
  • Cap Canlı
  • cesaretli
  • Dead
  • Deli
  • Depresyonda
  • Eğlenmiş
  • gay
  • Goofy
  • Hacker
  • hoşgörülü
  • Huysuz
  • Huzurlu
  • Israrcı
  • iyi
  • Karışık
  • kaygılı
  • Küstah
  • Kederli
  • Keyifli
  • Kimsesiz
  • Kop Kop
  • Korkulu
  • kuşkulu
  • Manyak Deli
  • melek gibi
  • Meraklı
  • Meşgul
  • Mutsuz
  • Neşeli
  • Niteliksiz
  • Oylesine
  • Panik
  • Paranoyak
  • Rahat
  • Sakin
  • Saldırgan
  • Sarhoş
  • Sert ve kaba
  • SIKKIN
  • Sinirli
  • Sıcak
  • Tembel
  • utangaç
  • Uykucu
  • uykulu
  • Uyuşuk
  • Yaramaz
  • Yürekli
  • Yorgun
  • Yoğun
  • Şüpheli
  • Şeytani
  • Şeytani2
  • Şokta
  • şşşşttt!
  • 2 sayfadan, 1.sayfa 12 SonSon
    Gösterilen Sonuçlar 1 sonuçtan 8 ile 13 arası

    Konu: Stevia rebaudiana (Bertoni)

    1. #1
      DHeMLy-CHaY
      KAD
       
      Tembel
       
      X's Avatar
      Üye No
      1887
      Giriş Tarihi
      Feb 2005
      Cinsiyet
      Erkek
      Nerden
      Afyon
      Mesaj
      55,596
      Konular
      21890
      RepPuan
      23984582
      Rep Power
      6522
      Reputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation Bilgileri
      Reputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation Bilgileri

      Varsayılan Stevia rebaudiana (Bertoni)




      Şeker otu diye adlandırılan bir bitki varmış. Bu otun yaprakları ile yapraklarının özü, pancar veya kamış şekeri yerine tatlandırıcı olarak kullanılırmış. Kalorisi sıfır olduğundan, şişmanlamak istemeyenler, kan şekerini yükseltmediğinden bazı hastalar bu tatlandırıcıyı kullanabiliyormuş.


      Bütün bunlardan yeni haberim oldu. Antalya’da genelde domates, biber, salatalık ve karpuz fidesi üreten Grow Fide’nin sahibi Hasan Ünal ile konuşurken, “Bu yıl Şeker Otu fidesi ürettik. Bir bölümünü kendi tarlalarımıza diktik. Kendi tarlalarımızda yetişen otların yapraklarının özü (ekstresi) Zekeriya Temizel‘in başında bulunduğu TİKTA, Tarımsal İklimleme ve Teknolojik Araştırmalar şirketi tesislerinde çıkarılacak” deyince neyin ne olduğunu anlamaya çalıştım.

      Öğrendim ki, esas ismi “Stevia” olan şeker otu Paraguay ve Brezilya’da yetişen bir bitki imiş. Şimdilerde Çinliler de yetiştiriyormuş. Bu bitkinin yaprakları şimdilerde doğal tatlandırıcı olarak kullanılıyormuş. Bitkinin Türkiye’de üretimi ilk defa olarak Antalya’da gerçekleştirilmiş. Doğal tatlandırıcıların meyve sularından, gazlı içeceklere, çikolata, bisküvi, pasta ve keklere kadar her türlü tatlıda ve bir çok gıda ürününde kullanılabilen şeker otunun en önemli özelliğinin kalorisinin düşük olması imiş.

      Doğal tatlandırıcı

      1970’lerden sonra Fransız ve Çinli araştırmacılar bu bitkinin yaprağının özünü çıkararak tatlandırıcı üretmeyi başarmışlar. Bitkinin yaprağı yaş ve kuru halde olduğu gibi tatlandırıcı olarak kullanılıyormuş ama, yaprağın keskin tadı damakta acılık bırakıyormuş. Yaprakların özü (ekstresi) çıkarıldığında bu acılık yok oluyormuş.

      1999 yılında AB Komisyonu yeterli kanıtlar olmadığı gerekçesi ile Stevia’nın gıda ve gıda bileşeni olarak kullanımını uygun görmemiş. Daha sonraki araştırmaları değerlendiren Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) ancak 2008 yılında saf steviol glikozitlerin kullanımına izin vermiş. Avrupa Gıda Güvenirliği Kurumu (EFSA) ise ancak 2010 yılında bitki yapraklarından elde edilen tatlandırıcıların güvenirliğini onaylamış. Ancak bütün bu izin ve onaylarda belirli bir günlük alım sınırı varmış.

      (Uyarı: Ben bu yazıyı bilgi için yazıyorum. Şeker otunu veya otun özünden elde edilen tatlandırıcıları kullanacak olanların mutlaka hekimlere danışmaları, hekimin söylediklerine göre hareket etmeleri gerekir.)

      Türkiye’de ilk defa üretiliyor

      Türkiye şeker otu bitkisini Antalya’nın Pınarlı bölgesinde üretmeyi başaran Hasan Ünal, “İlk denemeye 2011 yılında AÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü‘nün desteği ile başladık. Büyük boyutta üretim planladık. 1 milyon tohum ektik. Fakat başarılı olamadık, beceremedik. Üretim koşullarını bilmiyorduk. Fakat bu yıl ikinci denemede tohumlar filizlendi. Pınarlı’daki fide üretim serasında 60 bin şeker otu bitkisi büyüyor. 30 bin fideyi ise dağıttık” diyor.

      Prof. Dr. Kenan Turgut, AÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri bölümünde 2009 yılında, şeker otunun Türkiye’de üretimi konusunda ilk çalışmaların başlandığını ve bu çalışmalar sonucunda Antalya sahil koşullarında tarımının yapılabileceğinin ortaya çıktığını söylüyor. Prof. Dr. Kenan Turgut’a göre, “Bitkinin kuru yaprakları şekerden 30 kat, sıvı ekstresi (özütü) ise 200 - 300 kat daha tatlı olup sıfır kalorilidir. Bu nedenle bir tutam şeker bitkisi tozu, bir litre çay, kahve veya diğer içecekleri tatlandırmaya yeterli olmaktadır.” Şeker otu acaba Türkiye’de biliniyor mu diye meraklandım. Öğrendik ki başlıca baharatçılarda, eczanelerde şeker otu ile yapılmış tatlandırıcılar uzun süredir satılıyormuş. Bazıları tablet halinde, bazıları toz halinde. Dikkatimi çeken markalı ürünlerin ithal ve üretim izinlerinin Sağlık Bakanlığı tarafından değil, Gıda, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından “Türk Gıda Kodeksi tebliği” çerçevesinde verilmiş olması.


      Güngör Uras
      Olayların içinden
      guras@milliyet.com.tr


      Bana Solcu, Daha Çirkini, Çok Afedersiniz Cimbomlu Dediler





    2. #2
      DHeMLy-CHaY
      KAD
       
      Tembel
       
      X's Avatar
      Üye No
      1887
      Giriş Tarihi
      Feb 2005
      Cinsiyet
      Erkek
      Nerden
      Afyon
      Mesaj
      55,596
      Konular
      21890
      RepPuan
      23984582
      Rep Power
      6522
      Reputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation Bilgileri
      Reputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation Bilgileri

      Varsayılan




      Stevia, Paraguay ve Brezilya'da yetişen bir bitkidir. 1887 'de Paraguay yerlilerinin kullandığı şifalı bitkiler üzerinde inceleme yapan Güney Amerikalı bilim adamı Antonia Bertoni tarafından keşfedilmiştir. Paraguay kızılderilileri tarafından "Tatlı ot" ve "Ballı yaprak" ismiyle anılan ve tatlandırıcı olarak kullanılan stevianın sırrını çözmek için, 1931'de Bridel ve Lavieille adında iki Fransız kimyacı bitkinin yapraklarından elde ettikleri ekstre (öz) üzerinde çalışmaya başladı. Onların çalışmaları sonucunda beyaz kristal yapıda ve "Stevioside" adı verilen saf bir ürün elde edildi ve bu maddenin normal rafine şekerden 100 ile 300 kat daha tatlı olduğu fark edildi. 1971'de Çinli araştırmacı Dr.Tei-Fu-Chen Paraguay'ı ziyaretinde ilgisini çeken Stevia bitkisi üzerinde çalışmalar yaparak, kimyasal olmayan doğal yöntemlerle Stevia ekstresi (özü) elde edilmesinde ve yapraklarda bulunan keskin tadın kaldırılmasında başarılı oldu.

      Paraguay ve Brezilya'da yüzyıllardan beri tatlandırıcı ve tedavi edici özellikleri nedeniyle kullanılan stevia (şeker bitkisi) , Japonya'da da otuz yılı aşkın bir süredir milyonlarca kişi tarafından tatlandırıcı ve gıda katkısı olarak kullanılmaktadır. Bu bitkiden elde edilen özütün, kan şekerini düzenleyici etkileri olduğu kabul edilmektedir. Stevia'nın insülin duyarlılığını ve hatta salınımını arttırıcı etkilerinin olduğunu gösteren bazı araştırmaların varlığı diyabet tedavisinde kullanımını destekler niteliktedir.

      Stevia Ekstresi'nin en büyük özelliği bir doğal tatlandırıcı ve diyet gıdası olarak hiç bir şekilde kalori, yağ, sakarin ve toksik maddeler içermemesidir. Su bazlı olarak üretilir ve üretiminde alkol ya da herhangi bir kimyasal madde kullanılmaz. Stevia Ekstresi kandaki şeker düzeyini yükseltmeksizin, şişmanlatmaksızın ve kalori vermeksizin içeceklerinizi veya gıdalarınızı tatlandırır. Şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kabızlık, depresyon ve asabiyete karşı olumlu etkileri vardır. Mide ve bağırsak florasını, asit alkali dengesini korur. Bir büyük fincan black (sütsüz) nescafe için 1 gr 'lık paket fazlasıyla yeterli olur ve alıştığınız şeker tadında herhangi bir fark ya da koku hissetmezsiniz.





      Şeker Otunun başlıca üreticileri Paraguay, Brezilya, Japonya ve Çin'dir.

      Kurutulmuş haldeki şeker otu yaprakları normal şekerden 10-15 kat daha tatlıdır. İşlenerek toz haline getirilmiş şeker otu normal şekerden 200-300 kat daha tatlıdır. Şeker otu, yapay tatlandırıcıların kullanıldığı diyetlerde, yapay tatlandırıcıların yerine kullanılabilmektedir. Şeker Otu ile birçok yemek, tatlı, pasta pişirilebilmektedir. Şeker Otu 300 C üzerine kadar ısıya dayanabilmektedir Şeker Otunun kalorisi yoktur. Şeker otu kan şekerini arttırmamaktadır. Birçok araştırma yapılmasına rağmen her hangi bir yan etkisine rastlanmamıştır. Tamamlanan iki araştırma sonucuna göre şeker otu dişlere zarar vermemektedir. Araştırmalar şeker otunun , şeker hastaları tarafından uzman kişiler/doktor gözetiminde kullanılabileceğini göstermektedir.

      Şeker Otundan Kendi Başınıza Öz Üretmeniz Mümkün Mü?

      Taze veya kurutulmuş şeker otu yapraklarını kullanarak bir öz üretebilmek mümkündür. Bir miktar (ne kadar belirtilmemiş) şeker otu yaprağını veya kurutulan yapraklardan elde edilen tozu, brandy veya viski gibi bir alkol içinde 24 saat bekletip , yapraklarını süzdükten sonra alkolü kaliteli su ile seyreltilmesi sonucu elde edilen sıvı , kısık ateşte kaynamasına izin vermeden ısıtılır. Isınma ile alkol buharlaşarak sıvıdan uzaklaşır . Şeker otu özü, kaliteli bir su ile de hazırlanabilir fakat şeker alkolde daha çok çözülecektir. İstenirse şurup kıvamına gelinceye kadar kaynatma yapılabilir.

      STEVIA GÜVENİLİR Mİ? EVET.
      Stevia yan etkileri olmadığı raporlarla kanıtlanan ve yüzyıllardır Paraguay yerlileri tarafından kullanılıp aynı zamanda korunan natural bir bitkidir. Rigerous'un yaptığı uluslararası kanıtlanmış çalışmalara göre stevia, hem insanda hem de hayvanda toksik maddelerin atımına büyük katkısı olan bir bitkidir. Stevia 40 yılı aşkın süredir (yıllık 1000 ton) büyük miktarlarda tüketilmiştir.
      BEN STEVIA'NIN YAN ETKİLERİ OLDUĞUNU DUYMUŞTUM ?
      BİLİM STEVIA'NIN HİÇBİR YAN ETKİSİ OLMADIĞINI KANITLAMIŞTIR. Stevia yaygın bir biçimde 1970 yılından beri Japonya'da kullanılmaya başlanmıştır ve yan etkisi olduğuna dair hiçbir rapor bulunmamaktadır. Klinik ve laboratuar koşullarının sıkı koşulları altında yüzlerce teste tabi tutulmuş tamamen güvenli olduğu tespit edilmiştir. Stevia yaygın olarak aşırı doz veya toksisite NO raporları ile beraber 40 yılı aşkın bir süredir bütün dünyada kullanılmaktadır.

      STEVIA NASIL TATLI OLUYOR?
      STEVIA ‘ NIN TATLILIĞI SİZİN KULLANIŞ ŞEKLİNİZE BAĞLIDIR.
      Ham yaprağı stevia bitkisinden ve yaprak tozu (yeşil) şekerden 10-15 kat daha tatlıdır ( ama acı bir tat ile ). Stevia konsantreleri ( beyaz sıvı veya toz ) şekerden 100-300 kat daha fazla tatlı olabilir.
      STEVIA AĞIZA ALINDIKTAN SONRA KÖTÜ BİR TAT BIRAKIYOR MU DİĞER MARKALAR GİBİ?
      Kalite ve saflık.
      Bizim stevia konsantresi saflık düzeyi en yüksek olan konsantredir. Bazı markalar Stevia maliyetini azaltmak için konsantreye yabancı maddeler karıştırabiliyorlar. İşte bu ağızda hoş olmayan bir tat bırakır. Bizim konsantre sıvılarımızın tamamında % 100 saf Stevia kullanılır.

      Kaynak










      Bana Solcu, Daha Çirkini, Çok Afedersiniz Cimbomlu Dediler





    3. #3
      DHeMLy-CHaY
      KAD
       
      Tembel
       
      X's Avatar
      Üye No
      1887
      Giriş Tarihi
      Feb 2005
      Cinsiyet
      Erkek
      Nerden
      Afyon
      Mesaj
      55,596
      Konular
      21890
      RepPuan
      23984582
      Rep Power
      6522
      Reputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation Bilgileri
      Reputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation Bilgileri

      Varsayılan

      Öğütülmüş halde







      Bana Solcu, Daha Çirkini, Çok Afedersiniz Cimbomlu Dediler





    4. #4
      DHeMLy-CHaY
      KAD
       
      Tembel
       
      X's Avatar
      Üye No
      1887
      Giriş Tarihi
      Feb 2005
      Cinsiyet
      Erkek
      Nerden
      Afyon
      Mesaj
      55,596
      Konular
      21890
      RepPuan
      23984582
      Rep Power
      6522
      Reputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation Bilgileri
      Reputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation Bilgileri

      Varsayılan










      ŞEKER YERİNE STEVYA


      Gelişen dünyamızda , dengeli beslenme konusu giderek önem kazanıyor.Sağlıklı ve formda bir vücut için uzak durulması gereken ‘ üç beyaz dan ‘ biri de şeker.Fakat millet olarak şekerli gıdalara ne kadar düşkün olduğumuz düşünülürse , tatlısız bir hayat imkansız geliyor değil mi ? O halde size harika bir haberimiz var. Şekerin kullanıldığı her yerde onun yerini rahatlıkla alabilecek, 0 kalori , % 100 doğal bir ürün olan Stevya artık Türkiye’de.

      NERELERDE KULLANILIR?

      . Sıcak – Soğuk tüm içeceklerde
      . Reçel, komposto, muhallebi vs. gibi kaynatılarak pişirilen yiyeceklerde (ürün tamamen doğal olduğu için kıvam arttırıcı özelliği yoktur. Bu nedenle reçeliniz şekerle hazırladığınız kadar koyu olmayabilir.)
      . Pasta, kek, kurabiye gibi, fırında yüksek ısıda pişirilen tüm unlu gıdaların içerisine direkt katılarak...

      KİMLER KULLANABİLİR?
      . Diyet Yapan
      . Formuna Dikkat Eden
      . Sağlıklı Yaşamayı Tercih Eden
      .Çeşitli Kronik Hastalıklardan Dolayı Beslenme Programına Dikkat Eden
      . Şeker İhtiyacını Doğal Yollarla Karşılamak İsteyen Kişilerde Güvenle Kullanabilir.

      STEVYA NEDİR?

      Stevya , “ Stevia Rebaudiana “ adlı bitkinin yapraklarından elde edilmiş doğal bir üründür. Stevia bitkisi, chtysanthemum ailesinden 60–90 cm boyunda, nemli ortam seven, ortalama 25 derecede yetişebilen küçük vahşi bir çalı türüdür.
      Stevia Rebaudiana, ilk olarak Amerikalı doğa bilimci Antonio Bertoni tarafından 1887 yılında keşfedilmiştir. Anavatanı Güney Amerika olan bitki, Paraguay, Brezilya, Kolombia, Mexico, Uruguay, Guatemala, Peru, Japonya ve Güney Kore de üretimi yapılmaktadır. Yerli halk arasında “ ballı yaprak “ , “ şeker bitkisi “ isimleriyle tanınan Stevia, Paraguay daki Kızıldereli kabileleri tarafından yüzlerce yıldır güvenle kullanılmaktadır.% 100 doğal olan bitkinin yaprakları ve tozu, şekerden 10–15 kat daha tatlı seviosid olarak adlandırılan rafine özütleri ise 250–300 kat tatlıdır.

      STEVYANIN FAYDALARI


      Yapay tatandırıcılar, şeker yerine kullanılabilinen düşük kalorili maddelerdir. Şu an pek çok yapay tatlandırıcı maddeler bulunmaktadır ancak “ Stevya” bitkisel kalorisiz tat olma özelliğine sahiptir. Eski çağlarda avcı yaşayış biçimine bağlı olarak günlük şeker alımı daha düşük ve lif alımı daha yüksek oranda iken, günümüzde ise bu denge istenmeyen oranda tam tersine dönmüştür. Kişilerin enerji tüketimi azalmasına bağlı olarak da, çağımıza obezite büyük bir tehdit unsuru olmaya başlamıştır. Tüm bunların sonucu olarak, kalori kontrolü, lif içeren ürünlerin tercih edilmesi ve kişilerin beslenme programları daha da önem kazanmıştır.
      Stevya ‘ nın içerisindeki taşıyıcı molekül olan hindiba kökü ekstresi, bitkiseldir. Stevya her stick de 22 mg Stevya kökü ekstresi ve 978 ms hindiba kökü ekstresi içermektedir. Stevya hindiba kökü ekstresi sayesinde, prebiyotik özellikler kazanmaktadır. Bilimsel çalışmalar, hindiba kökü ekstresinin kalın bağırsakta fermente olarak parçalanmasının ardından, kolondaki mikrobiyal flora içinde insan vücuduna yararlı olan laktobosiller ve bifido bakterilerin sayısında artış olduğunu kanıtlamıştır. Ayrıca hindiba kökü ekstresi günlük lif ihtiyacını karşılama açısından da önemli bir kaynaktır. Lif bakımından eksik gıdalarla beslenmek, başta kabızlık olmak üzere birçok sindirim sistemi rahatsızlığına neden olmaktadır. Kısacası hindiba kökü ekstresi, sindirim sistemi tedavisinede olumlu yönde destek sağlamaktadır. Aynı zamanda, kandaki glikoz seviyesini yükseltmediği için de diyabetli hastaların kullanımına uygundur.

      Stevya’nın Özellikleri
      .

      % 100 doğaldır.
      .“ 0 “ kalorili, şeker alternatifidir.
      .Yüksek ısıdan etkilenmez. Direkt pişirilebilir.
      .Türkiye nin ilk prebiyotik lifli doğal tadıdır.
      .Kan – şeker düzeyi ve hipertansiyon üzerinde olumlu etkisi vardır.
      .Diyet yapanlara ve kilo kontrolüne yardımcıdır.
      .Etkin ve güvenilirdir.
      .Ağzında acı tat bırakmaz.
      .Şeker, kimyasal tatlandırıcı ve katkı maddesi içermez.

      Kaynak


      Bana Solcu, Daha Çirkini, Çok Afedersiniz Cimbomlu Dediler





    5. #5
      DHeMLy-CHaY
      KAD
       
      Tembel
       
      X's Avatar
      Üye No
      1887
      Giriş Tarihi
      Feb 2005
      Cinsiyet
      Erkek
      Nerden
      Afyon
      Mesaj
      55,596
      Konular
      21890
      RepPuan
      23984582
      Rep Power
      6522
      Reputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation Bilgileri
      Reputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation Bilgileri

      Varsayılan

      4.30 dan sonrası



      Bana Solcu, Daha Çirkini, Çok Afedersiniz Cimbomlu Dediler





    6. #6
      DHeMLy-CHaY
      KAD
       
      Tembel
       
      X's Avatar
      Üye No
      1887
      Giriş Tarihi
      Feb 2005
      Cinsiyet
      Erkek
      Nerden
      Afyon
      Mesaj
      55,596
      Konular
      21890
      RepPuan
      23984582
      Rep Power
      6522
      Reputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation Bilgileri
      Reputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation Bilgileri

      Varsayılan

      Neden Stevia Şekeri

      Şekere alternatif olan ilk bitkisel ürün

      Yaşam tarzlarımızın değişmesi, doğadan uzaklaşıp şehir hayatının içinde duvarlar arasına sıkışıp kalmak, çevre kirliliği, hormonlu gıdalar ve küresel ısınma derken gittikçe sağlıklı ve uzun bir yaşam sürme şansımızı kaybediyoruz. Ancak son zamanlarda organik gıda sektörünün genişlemesi, birkaç lüks markette satılırken artık sadece doğal ürünler satan pazarların kurulması bir nebze olsun rahat nefes almamıza ve kendimiz için bir şeyler yapabileceğimizin farkına varmamıza olanak sağlıyor. Artık sebzeden meyveye ve tahıllara kadar sofralarımızda yerini almaya başlayan doğal ürünlerin arasına bir yenisi daha eklendi.
      1900′lerin başında İngiliz ve Fransızlar tarafından şekere alternatif olarak incelenen ‘Stevia Rebaudiana’ bitkisi geçtiğimiz yüzyılın ortalarından itibaren Japonya’da yetiştirilmeye başlandı. Turşu, soya sosu, meyve suyu, sakız, dondurma ve çayın tatlandırılmasında kullanılan bu bitki artık Türkiye pazarına da girdi.

      LİF İHTİYACINI KARŞILIYOR

      ‘Stevia Rebaudiana’ adlı bitkinin yapraklarından elde edilen doğal bir ürün olan Stevia Şekeri, doğa bilimci Antonio Bertoni tarafından 1887 yılında keşfedilmiş. Paraguay’daki Kızılderili kabileler tarafından uzun yıllar boyunca kullanılan bu bitkinin adı halk arasında ‘ballı yaprak’ ya da ‘şeker bitkisi’ olarak biliniyor.
      Stevia şekeri Paraguay, Brezilya, Japonya ve Çin’de sakızların ve konsantre ürünlerin içerisinde kullanılıyor. Anavatanı Güney Amerika olan Stevya ile ilgili bilgi veren Sanneosanitas Sağlık Endüstrileri A.Ş. Ürün Müdürü Onur Tarım, Stevya’nın özelliklerini şöyle anlatıyor: ‘Paraguay’da Kızılderililer bu bitkinin yaprağını çiğneyerek şeker ihtiyaçlarını karşılıyormuş. Hatta kadınlar belli bir dozajda doğum kontrol hapı olarak bile kullanmış. Ayrıca bu bitkinin adı Tarım Bakanlığı’nın pozitif bitkiler listesinde de yer alıyor. Bir ürün alırken mutlaka içindeki katkı maddelerine dikkat edilmesi gerekiyor. Stevia şekeri üç beyazdan kaçınmayı, diyet yapmayı ve sağlıklı yaşamayı hedefleyenler için oldukça ideal bir ürün. Gerçi yapay tatlandırıcılar da şeker yerine kullanılabiliyor. Ancak düşük kalorili kimyasal maddelerden oluşuyorlar. Stevia şekerinin nın bitkisel olması ise bu anlamda diğer tatlandırıcılardan ayrılmasını sağlıyor. Ağızda acı bir tat da bırakmıyor. Ayrıca ısıdan etkilenmiyor olması da büyük bir avantaj. Çünkü tüm içecekler, kompostolar, reçeller ve muhallebiler, pastalar, kekler ve kurabiyelerde bile şeker yerine kullanılabiliyor.’
      Ürünün içeriğinde bulunan Hindibağ kökü ekstresinin günlük lif ihtiyacını karşılamak açısından son derece önemli olduğuna da değinen Tarım, lif açısından eksik gıdalarla beslendiğimizde kabızlık gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarının kaçınılmaz olduğunu belirtiyor. Hatta ürünün hafif hipertansiyonu olanlarda ve diyabet hastalarında düzenli kullanıldığı takdirde kan basıncında ve kan şekeri düzeyinde olumlu etkileri olduğu bile gözlemlenmiş.

      BİTKİNİN GÜCÜ

      ‘Stevia Rebaudiana’ Güney Amerika’da yetişen, yerli kabilelerinin kullandığı, çalıya benzeyen bir bitkinin yapraklarından elde ediliyor. Paraguay ve Brezilya’da yetişen ‘Chrysanthemum’ ailesinden küçük vahşi bir çalı türü.
      Paraguay, Brezilya, Kolombiya, Meksika, Peru’nun yanı sıra Japonya ve Güney Kore’de de yetiştiriliyor.
      Paraguay ve Brezilyada 40 yıldan bu yana şeker hastalarına verilen stevia (şeker bitkisi) kristalize edilmiş şeker ve suni tatlandırıcıların aksine, hazmedildiği esnada insülin salgılanmasına gerek duymuyor. Bu bitkiden elde edilen sıvı haldeki öz su, kan şekerini düzenleyici olarak kabul ediliyor.
      Stevia bitkisinin ihtiva ettiği steviosid maddesi, vücudumuzdaki tat duyuları tarafından normal şekerin 200-300 katı daha şekerli olarak algılanıyor. Bir tutam şeker bitkisi tozu, bir litre çay, kahve veya diğer içecekleri tatlandırmaya yetiyor.
      Kullanım alanları ise hayli zengin. Stevia diyette, şeker hastalığında, yüksek tansiyon problemlerinde kullanılabiliyor.
      Diş üzerinde plak oluşumunu yavaşlattığı ve çürük önleyici özelliği olduğu ise hayvanlar üzerinde yapılan deneylerle tespit edilmiş.


      Bana Solcu, Daha Çirkini, Çok Afedersiniz Cimbomlu Dediler





    7. #7
      SULTANLARIN SULTANI
      Her zaman kendimi
      düşünürüm. 8-)
       
      İhShiT's Avatar
      Üye No
      369675
      Giriş Tarihi
      Apr 2009
      Cinsiyet
      Bayan
      Nerden
      Seçilmemiş
      Mesaj
      9,295
      Konular
      2656
      RepPuan
      54289763
      Rep Power
      7928
      Reputation BilgileriReputation Bilgileri
      Reputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation Bilgileri

      Varsayılan

      Bu konuyu paylaştığın için hem kıskandım hem de sevindim. =) kıskanma nedenim: bikaç bağlantı kurdum ve üretimini yapmak için çalışmalar yapıyorum.Tr de henüz 1 girişimci üretiyor. Benden önce birileri atak yapar diye aklım çıkıyor. Sevinme nedenim ise; yaygınlaşmaya başlaması ve insanların stevia hakkında bilinçlenmesi.. Böyle işte. =)
      Ülkendeki kuşlardan ne haber vardır?



    8. Beğenme X Bu mesajı beğendi.
    9. #8
      DHeMLy-CHaY
      KAD
       
      Tembel
       
      X's Avatar
      Üye No
      1887
      Giriş Tarihi
      Feb 2005
      Cinsiyet
      Erkek
      Nerden
      Afyon
      Mesaj
      55,596
      Konular
      21890
      RepPuan
      23984582
      Rep Power
      6522
      Reputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation Bilgileri
      Reputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation BilgileriReputation Bilgileri

      Varsayılan

      Alıntı Orjinal Mesaj Sahibi İhShiT Mesajı Göster
      Bu konuyu paylaştığın için hem kıskandım hem de sevindim. =) kıskanma nedenim: bikaç bağlantı kurdum ve üretimini yapmak için çalışmalar yapıyorum.Tr de henüz 1 girişimci üretiyor. Benden önce birileri atak yapar diye aklım çıkıyor. Sevinme nedenim ise; yaygınlaşmaya başlaması ve insanların stevia hakkında bilinçlenmesi.. Böyle işte. =)
      ilgimizi çekti.
      Prof. Dr. Kenan Turgut hocam ile iletişim kurmaya çalışacağım bu konu da.

      Düzenleyen X : 28-07-12 at 18:39


      Bana Solcu, Daha Çirkini, Çok Afedersiniz Cimbomlu Dediler





    + Yeni Konu Aç
    2 sayfadan, 1.sayfa 12 SonSon

    Konu Açıklaması

    Users Browsing this Thread

    Şuanda bu konuyu 1 kişi izlemekte. (0 üye ve 1 misafir)

    Bookmarks

    Bookmarks

    Gönderme Kuralları

    • Yeni konu açılamaz!
    • You may not post replies
    • You may not post attachments
    • You may not edit your posts
    •  

    Forum Kuralları