Çavuş kuşu», «Hüthüt» adını çiftleşme zamanındaki çağrısından alır. Vücudu uzun, gagası çok uzun, ince, hafif kavisli, yanlardan basılmış ve sivri, bacakları kısa ve kuvvetli, kanatları büyük, enli ve yuvarlak, kuyruğu orta uzunlukta ve geniş tüylüdür. Tüyleri yumuşak ve gevşektir.
Tepesini kaplayan kızıl derili kabîle reislerinin tüyden başlığım andırır hotoz başını öne eğe eğe yürürken ona çok gösterişli bir hava verir. Uzunluğu 29-30 santim olan çavuş kuşu'nun rengi beyaz, koyu sarı ve siyahın karışımıdır. Yağ bezlerinin fena ve pis bir kokusu vardır.
Çavuş kuşu daha çok böceklerle
ve özellikle uzun gagasıyle toprağı kazıp çıkardığı karıncalarla beslenir. Yuvası bir ağaç kovuğundadır. Dişi bir kere kuluçkaya oturduktan sonra, erkeği tarafından beslenir ve yuvadan hemen hiç çıkmaz. Çavuş kuşları bu bakımdan boynuzlu - gagalılara benzerler. Orta ile Güney Avrupa'da, bütün Sibirya ile Çin'de, Batı Asya'da ve Kuzey Afrika'da yaşayan çavuş kuşları, bilimsel adı «Upupidae» olan aileyi meydana getirirler.
Afrika'da çavuş kuşu"yla akraba olmakla beraber daha çok ağaçların üzerinde yaşayan iki üç kuşa rastlıyoruz. «Ağaç hüthütleri» demlen bu kuşlar bazen ayrı bir aile halinde ele alınırlar.