PDA

View Full Version : sütlü tatlılar-muhallebiler



iclalllllll
29-01-06, 23:40
Sakızlı Fırın Sütlaç
HAZIRLANIŞI

1 kase pirinci bir kase suyla birlikte yumuşayıncaya kadar haşlayın. Süt, tozşeker, dövülmüş çamsakızı ve vanilyayı beraber kaynatın. Haşlanmış pirinci kaynayan karışıma ekleyin. Nişasta ve 1 yumurta sarısını az su ile ezin, kaynayan malzemenin içine karıştırın ve bir taşım kaynatın. Sütlacı güveçlere paylaştırın. İçi su dolu bir tepsiye oturtarak (benmari usulü), önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında, üzerleri kızarana kadar pişirin.
MALZEMESİ (4 kişilik)
* 4 bardak süt
* 1 bardak şeker
* 2 kaşık nişasta
* 1 kase pirinç
* 1 kase su
* 1 yumurta sarısı
* Az miktar çam sakızı

iclalllllll
29-01-06, 23:42
Supangle


Malzemeler
10 yumurta sarısı
5 su bardağı süt
2 su bardağı şeker
1 paket vanilya

Sütü çelik bir tencerede ısıtın. Yumurta sarılarına şeker ve vanilya ilave edin. Çırpma teliyle 3-4 dakika çırparak sarıları beyazlaştırın. Üzerine ısıttığınız sütün yarısını dökerek karıştırın ve tencerede kalan sütün içine ilave edip tekrar karıştırın. Çok hafif ateşte, tahta spatula ile durmadan karıştırarak, kaynatmadan çorba kıvamına yakın şekilde pişirin. Krem, istediğiniz koyuluğa gelir gelmez, derhal süzüp süratle soğutun. Soğutma işlemini, supangle'nin altına soğuk su koyup karıştırarak da yapabilirsiniz

iclalllllll
29-01-06, 23:42
Keşkül

10
kişilik

Malzemeler
2 lt süt
400 gr şeker
150 gr badem (soyulmuş)
100 gr antep fıstığı
150 gr pirinç unu
50 gr patates nişastası
50 gr hindistan cevizi


Sütü önce kaynatın ve soğumaya bırakın. Bademlerin kabuklarını soyup, temizledikten sonra makineden geçirin. Çektiğiniz bademleri sütün içine ilave edip 10 dakika kadar kaynatın. Tel bir süzgeçten geçirerek sütün içindeki bademleri ayrı bir tabağa çıkarın. Bir bardak su içinde patates ununu ve pirinç ununu karıştırarak ezin. İçine hindistan cevizi tozunu karıştırın. Bu karışımı sütün içine ekleyin. Şekeri de ilave ederek, tekrar kaynatarak pişirin. Süt koyulaşıp, göz göz açılmya başlayınca ateşten indirin. Ufak komposto kaselerine keşkülü boşaltın. Üzerlerini kabukları soyulmuş ve makineden geçirilmiş antpfıstığı ve bademle süsleyin. Buzdolabında bir süre beklettikten sonra servis yapabilirsiniz.

iclalllllll
29-01-06, 23:43
Kazandibi

6
kişilik
Malzemeler
1 lt süt
125 gr pirinç unu
250 gr şeker
Pudra şekeri
Vanilya


Sütü temiz bir tencereye koyup kaynatın. Sonra şekeri ve azıcık su ile ıslatılmış pirinç ununu katın. Devamlı karıştırarak 10-15 dakika pişirin. Fırın tepsinizi hafifçe yağlayın ve ince bir tabaka halinde pudra şekeri serpin. Daha sonra hazırladığınız karışımı bu tepsiye boşaltıp yayın. Altının kızarması için tatlıyı ateş üzerine koyun ve şekerin yanmasını sağlayın. Altının tamamen kızarmasını sağladıktan sonra, tatlının kolayca çıkması için tepsiyi hemen soğuk suya batırın. Soğuk suda tepsinin altını 1-2 dakika tuttuktan sonra, bir kenara alıp tatlıyı soğumaya bırakın. Muhallebi iyice soğuyunca kare veya dikdörtgen şekillerde kesin ve yatay bir spatula ile yanık kısmı kazıyarak muhallebileri kaldırıp ikiye katlayın. Yanık kısmı üste gelmek üzere servis tabağına koyup servis yapın.

iclalllllll
29-01-06, 23:44
Güllaç

Malzemeler
6 adet güllaç yaprağı
1/3 su bardağı ceviz içi
1 1/2 su bardağı şeker
3 su bardağı süt
1 nar
2 yemek kaşığı gül suyu


Önce sütün yarısını 1 su bardağı şekerle, yarısını da sade olarak ayrı ayrı kaynatın ve soğumaya bırakın. Güllaç yapraklarının sığacağı büyüklükte bir tepsiye kaynatılmış şekersiz süt koyun. Güllaç yapraklarını birer birer bu süt içerisine daldırın, hafif yumuşak bükülecek şekilde iken çıkarın. Herbir güllaç yaprağını bohça katlar gibi katlayın. 4 köşe haline getirin, içerisine 1/2 su bardağı toz şekerle karıştırılmış dövülmüş ceviz koyun ve cevizler görünmeyecek ve dökülmeyecek şekilde kapatın. Ardından alt üst ederek derin yayvan bir tabağa dizin. Üstlerine şekerli süt dökün. Kuru kalmaması için kenardan alınan sütle ıslatın. Sütü tam olarak çektikten sonra bir servis tabağına alıp, gül suyu serpin ve nar taneleri ile süsleyin.

iclalllllll
29-01-06, 23:44
Çikolata Soslu Sütlaç
Malzemeler

3 yaprak jelatin
2 su bardağı süt
6 yemek kaşığı şeker
2 su bardağı haşlanmış pirinç
1/2 çay kaşığı vanilya
3 yemek kaşığı kakao
2 yemek kaşığı badem (soyulmuş)
2 yemek kaşığı badem likörü


Küçük bir tencereye 1,5 su bardağı sütü koyun ve üzerine jelatinleri serpiştirin. Kısık ateşte devamlı karıştırarak jelatinler eriyene kadar pişirin. Daha sonra 3 yemek kaşığı şeker ilave edin ve eriyene kadar karıştırın. Ocaktan aldığınız tatlı, yumurta akı kıvamına gelinceye kadar soğutun. Daha sonra 1 yemek kaşığı likör ve yarım çay kaşığı vanilyayı ilave edin. Tencerenin kapağını kapatıp katılaşıncaya kadar soğutun.
Sütlacın çikolata sosu için kakao ve 3 yemek kaşığı şekeri küçük bir tencereye koyun. Yarım su bardağı sütü ilave edin ve iyice karıştırın. Orta ateşte şeker eriyene kadar pişirin. Kalan likörü de ekledikten sonra tencereyi ocaktan indirin. Hazırladığınız sütlacı servis tabaklarına koyduktan sonra üzerine çikolata sosu dökün ve badem ile süsleyerek servis edin.

iclalllllll
29-01-06, 23:45
Çikolatalı Mus

Malzemeler
1 çay bardağı un
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çay bardağı şeker
1 çay bardağı portakal likörü
250 gr çikolata (ekstra)
4 yumurta sarısı
8 kedi dili (bisküvi)
8 yumurta beyazı
Bıçak yardımıyla çikolatayı ufalayıp bir çelik kaba koyun. İçine tereyağı ve portakal likörünü ilave edin. Çikolatayı 40-45 derece ısıda yavaş yavaş (15-20 dakika) eritin. Çikolata kabını ılık su içerisine otutarak da eritme yapabilirsiniz.
Yumurta beyazlarını kaba koyun ve içine bir fiske tuz atıp çırpma teli ile yavaş yavaş 2-3 dakika çırpın. Çırpma hızını yükseltin, beyazın içine hava aldırarak ve hep bir yöne doğru çırparak kar şekline getirin. Bir kevgir veya bir ağaç spatula ile karıştırarak şeker ilave edin. Yumuşamış çikolatayı yavaşça karıştırıp (kevgir yardımı ile) yumurta beyazını pörsütmeden ilave edin. Daha sonra yumurta sarılarını da biraz karıştırıp harca ilave edin.

Çikolatalı musu küçük bir kepçe veya tatlı torbası yardımıyla, kup bardaklarına koyur ve buzdolabında katılaşana kadar soğutun. Kremayı çırparak kar şekline (krem şanti) getirin ve musların üzerine sıkarak süsleyin. Bisküvileri de üzerine koyduktan sonra muslarınız hazır olacaktır.

iclalllllll
29-01-06, 23:46
çikolatalı parfe

MALZEMELER
3 adet yumurta
1 çay fincanı su
100 gr badem krokan
3 çorba kaşığı kakao
100 gr bitter çikolata
1/2 çay fincanı toz şeker

HAZIRLANIŞI
Su ile şekeri 10 dakika kaynatın, kakao ve çikolata ilave edip, ateşten alın. Yumurta sarılarılarını teker teker mikserle çırpıp, çikolataya yedirin ve karışıma katın. Soğuduğunda, kar haline getirdiğiniz yumurta akları ile karıştırıp, krem şanti ilave edin. Havanda dövülmüş badem krokanı kanşıma katın ve tüm karışımı kalıba boşaltıp, buzlukta dondurun.

AFIYET OLSUN!

iclalllllll
29-01-06, 23:47
çikolatalı pafre 1

MALZEMELER
1 su bardağı portakal ve incir şekerlemesi
2 yemek kaşığı pudra şekeri
1 adet limonun rendesi
1 su bardağı soğuk süt
3 adet yumurta akı
1 kutu krem şanti

Sos malzemesi :

2 su bardağı su
3 çorba kaşığı kakao
10 yemek kaşığı toz şeker
3 çorba kaşıığı mısır nişastası

HAZIRLANIŞI
Yumurta akları ve şekeri mikserle çırpıp, kar haline getirin. Diğer bir kapta toz krem şantiye soğuk sütü azar azar ilave edip, mikserle krema haline getirin. Buna çırpılmış yumurta akları, limon rendesi ve şekerlemeleri ilave edip, tahta bir kaşıkla karıştırın. Bir kasenin içini ince bir naylonla döşeyin ve içine bu karışımı boşaltıp, buzlukta dondurun. Çikolata sosu için hazırladığınız tüm malzemeyi muhallebi kıvamına gelene dek ateşte pişirin. Kalıptan çıkarttığınız parfeyi dilimleyin ve üzerine sıcak çikolatalı sos döküp, servis yapın.

AFIYET OLSUN!

iclalllllll
29-01-06, 23:48
çikolatalı sufle

MALZEMELER
6 adet yumurta
1,5 su bardağı süt
150 gr margarin
3 çorba kaşığı un
1 paket kare bitter çikolata
1/2 bardak şeker
3 çorba kaşığı kakao
1 paket krema
pudra şekeri

HAZIRLANIŞI
Tencereye 150 gr margarini koyun ve hafif ateşte eritin. Ardından unu, sütü, şekeri, kakaoyu, çikolatayı atıp kısık ateşte muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırın. Diğer yandan yumurtaların beyazını sarısından ayırın, önce sarıyı iyice çırpın ve ardından da beyazı yarım çay kaşığı tuz ilave ederek çırpın. Pişmiş olan çikolata sosu soğuduktan sonra yumurtaların sarısını ve beyazını ekleyin. Fırında 180 derecede yaklaşık olarak (fırına göre değişebilir) 40 dakika pişirin.
Not:kıvamı ne katı nede sulu olması gerekiyor.
Servis edilmeden önce pudra şekeri ve kremayı hazır edin.

iclalllllll
29-01-06, 23:49
frigo

MALZEMELER
1 kg süt
125 gr margarin
3 çorba kaşığı un
3 çorba kaşığı kakao
1.5 su bardağı şeker
1 avuç çekilmiş fındık
3 çorba kaşığı pirinç unu

HAZIRLANIŞI
Fındık ve yağ haricindeki diğer malzemeyi bir tencerede, karıştırarak kaynatın. Ateşten aldıktan sonra yağ ve fındık ilave edip, bir tepsiye iki parmak kalınlığında dökün. Soğutup, buzlukta dondurun. Daha sonra dilimler halinde kesip, alüminyum folyolara sardıktan sonra servis yapın.

AFIYET OLSUN!

iclalllllll
30-01-06, 00:02
Cevizli Güllaç

Malzemeler
1 paket güllaç (12 veya 14 yaprak),
2,5 litre süt,
600 gram toz şeker,
200 gram ceviz,
İsteğe göre, 1/2 fincan gül suyu veya vanilya.

Yapılışı
1) Sütü toz şekerle birlikte kaynatıp, soğumaya bırakalım.
2) Süt ılınınca, istediğimiz kadar gül suyu veya vanilya ekleyerek, iyice karıştıralım.
3) Kenarlı bir tepsiye 1-2 kepçe süt döküp, 1 yaprak güllaç koyalım
4) Üzerine bir kepçe daha hazırladığımız sütten döküp, gerekirse üstten bastırarak güllacın sütü çekmesini sağlayalım. Koyduğumuz güllaç yaprağının iyice yumuşamasına dikkat edelim..
5) İkinci güllaç yaprağını da üzerine koyup sütle ıslattıktan sonra, çekilmiş ceviz serpelim. iki katta bir ceviz serpmek şartı ile güllaç yaprakları bitene kadar aynı işleme devam edelim..
6) Dizme işlemini bu şekilde bitirdikten sonra, en üste de birkaç kepçe şekerli süt döküp, 30 dakika kadar bekleyelim.
7) Güllaç sütün hepsini çekip yumuşadığı zaman, üstüne rendelediğimiz loğusa şekeri ve nar taneleriyle süsleyerek, servis yapabiliriz...


Afiyet Olsun...

iclalllllll
30-01-06, 00:05
Fındık Portakal Karameli







Malzemeler:

6 portakal
250 gr. taze fındık
40 gr. kuş üzümü
40 gr. kuru üzüm
40 gr. toz şeker
1 yemek kaşığı portakal suyu



Karamel:
40 gr. şeker kamışı
su

Yapılışı:

Portakalları soyun ve bu esnada üzerindeki beyaz zarımsı tabakayı da ayırın. Ardından soyduğunuz portakalları ince yuvarlak dilimlere kesin ve kuş üzümü ile kuru üzümü de üzerlerine serpin, şekeri de serpiştirip, portakal suyunu ekleyin. Tümünü karıştırıp, buzdolabında bir saat kadar bekletin.
Ardından fındıkları biraz dövüp, portakalların üzerine serpin. Servis yapmadan önce toz şekerini su ile eritip, karamel haline getirin ve portakalların üzerine dökün.

porfavor
20-05-06, 16:05
keşkül olsa da yesek.