Neden CS? Herkesi Yorumunuzu Beklerim...

£jD£R
18-09-07, 01:27
Sorumuz oldukça basit. Niçin Counter-Strike oynuyoruz? Bu oyunun bu kadar çok tutulması neden? Veya niçin Soldier of Fortune, Unreal veya Battlefield değil de Counter-Strike? Aslında bir çok nedeni var. Ama en önemlisi de popülerlik. Örneğin bir Internet cafede oyun oynayan her 5 kişiden en az 3’ü Counter-Strike oynamaktadır. Veya sadece Internet üzerinde bu oyun ile ilgili yüzlerce site bulunmaktadır. Bunlar, her ne kadar popülerlik sonucu olsa da oyunun popülarite kazanması ayrı bir konudur diyebiliriz. Bildiğimiz gibi Counter-Strike başlı başına bir oyun olmayıp, Half-Life kökenlidir. Yani milyonları peşinden sürükleyen bu oyun (daha doğrusu “mod”) sadece başka bir oyunun geliştirilmiş bir eklentisidir.
Şöyle 5-6 yıl geçmişe bakalım. Half-Life’ın çıktığı tarihlere. O zamanlar piyasada pek nadir FPS türü oyunlara rastlayabiliyorduk. Ayrıca bu oyunlar oldukça yüksek performanslı sistemlere ihtiyaç duyuyorlardı ve hiç birisininde doğru düzgün bir konusu yoktu. Ta ki Half-Life geliştirilip, piyasaya çıkana kadar. Gerek konusu, gerek performansıyla olsun; Half-Life ortalığı tam manasıyla kasıp kavurmuştu. Üstelik geliştirilebilir olması nedeniyle biraz teknik bilgiye sahip kişiler oyunu daha da geliştirip, ona yeni özellikler ekleyebiliyorlardı. Yani şimdiki tabiriyle “mod” yapabiliyorlardı.
Günün birinde Gooseman adlı geliştiricinin aklına parlak bir fikir geldi. Evet, bu Counter-Strike idi. Böyle bir oyun yapma fikri Gooseman’in aklına iyice yatmıştı. Üstelik bu tür bir oyunun çok popüler olacağını ve binlerce hayranı olacağından da emindi. Bundan dolayı hemen kollarını sıvadı ve oyunu, daha doğrusu modu yazmaya başladı. Aradan haftalar geçti, aylar geçti… Ama yılmadı ve sonunda hedefine ulaşmıştı. Oyun tahmininden de çok tutuldu. Ardı ardına çıkan güncelleme ve yenilik paketleri, modu her seferinde bir adım daha ileriye götürüyordu. Daha sonra Sierra bu cevheri fark etti ve modu yasal olarak desteklemeye ve geliştirmeye karar verdi. Oyuna bir çok yeni özellik eklendi, silahlar geliştirildi vs… Ve oyun bugünkü halini aldı.
İşte milyonların sevgilisi CS’nin kısa özgeçmişi. “Eee, peki oyun neden bu kadar çok tutuldu?” dediğinizi duyar gibiyim. Hemen cevap vereyim. Daha önceden de dediğim gibi CS, HL’nin üzerine yazılmış bir moddur. HL ise öyle yüksek bir sistem gereksinimine ihtiyaç duymayan bir oyundur. Örneğin Unreal Tournament 2003’ü ele alalım. Pentium 4 2 GHZ, 512 MB Ram ve Ge-Force 4 Ti serisi bir ekran kartına sahip bir “süper sistem”’de bile oyun bazen tam anlamıyla kasmaktadır. Ama HL öyle değil. Umarım ne demek istediğimi anlatabilmişimdir. Hal böyle olunca CS diğer oyunlardan bir adım öne geçmektedir. Oyun, menü tasarımı ve oynanılış bakımından da, kullanışlı + kolay olunca, diğer oyunlara bir fark da burada atmaktadır. Klavyeden birkaç tuşa basarak, istediğiniz bir sunucuya girebilmenize imkan sağlayan bir menüyü daha önce hiçbir oyunda görmedim :)
Oyuna bir de başka bir açıdan bakalım: “Klanlar”. Dünya genelinde sadece CS için oluşturulmuş binlerce klan görebiliriz. Başka hiçbir oyun için bu kadar çok klanı bir arada göremezsiniz. Oyunun bir takım oyunu olması ve daha önceki yazımda da belirttiğim gibi arkadaşlık ilişkilerini geliştirmesi, oyunun bu kadar çok tutulmasının başka bir nedenidir sayılabilir. Ben şahsen, başka hiçbir multiplayer oyunda, CS’deki haz’ı ve heyecanı alamıyorum. Hatta bazen sinirlendiğim anlar bile oluyor :)
Sonuç olarak CS, binlerce sunucusu, klanı ve milyonlarca oyuncusu ile hiçbir zaman modası geçmeyecek bir oyundur.

Alıntı

kesterado
18-09-07, 01:34
şiddet action severleriyiz o yüzden :D

erol_008
18-09-07, 01:36
herşey ortada yorum yapmaya gerek yok cs pc oyunlarının babasıdır kardeşim kim ne derse desin :D:D

crazy_mthn
18-09-07, 11:43
desarj oldugum ıcınn...!

Tengri
18-09-07, 12:58
walla abi pc oynlarından cs'e aşıgım..cnkü ben pc kullanmaya cs ile başladım abim cafeye götürdü ilk oynayışımda wasd ile oynamaya basladım :) ondan sonrada pc kullanmayı örendim falan filan işte :D

¢нáĸıяĸέy`Ŧ
18-09-07, 17:07
iLk başLarda HaLf-Life oynuodum baymaya basLamıstı Cs ye basLadım uzun bi zaman oynadım oda baydı tekrar basLamayı dusunuorum ama maLum öss war :( stres atıorum cs de :D sabahLara kadar oynuodum eskıden . . .

Mc Angry
18-09-07, 17:29
8senedir oynuyom cs bıraktım ama artık evde oynuyorum netten Ankara'daki birçok kafede maç yaptım chatlak coolhand rec quashnet timenet bıraktım şimdilik diyom :D aksiyon strateji heycan hırs korku yenmek yenilmek herşeyi guzel

Erkin
18-09-07, 20:41
Valla Bence Zevkli Bi Oyun Millete Kızıyorum.Açıyorum CS Yi Sıkıyorum Mermiyi Bota:D:D:D Ölü Geber Pislik Diom Sonra Çıkıyorrm

£jD£R
18-09-07, 20:45
Bende kendi yorumumu Ekliyim
Cs ye Ne zaman başladım Lise 1 İlk başladığımda okullar ilk açıldı 2 hafta falan oldu kaynaştık hemen :D O sırada Sabahleyin bi gün Tabi ben HL CS ne dir falan hiç bilmiyom :D Sabahleyin işte Gittik gop de yasmin int cafe var oraya 10 kişi falan Topluca HL Oynadık Süper zevk almıştım o zamanlar yön tuşlarıyla oynuyordum :D
eee Gün geçtikçe Bırakamamaya başladık Neden Oynuyorum peki Zevk aldığım için Professional bir oyun olduğu için...Tüm dünyada Oynandığı İçin BU ür sebepler olabilir... :)
Peki diğer fps oyunlarına Göre COD Gibi Müthiş bir oyun daha var aslında Buna da başlamıştım zamanında Ama Sarmadı Pek Aslında Bunda da 1.liğe Oynarım ama CS nin yeri başka :)

gяє∂∂
18-09-07, 20:57
beni saran tek oyun cs diğerleri sıkıyo..

DissmisseD
07-10-07, 11:46
Sarıyor Abi..! özeLLikLe 1.5... 1.6 cıLar 1.5 e atari oyunu diorLar ama 1.6 daha kötü bence .

xSanCarx
14-10-07, 01:09
ACIK KONUSUYUM BEN BAŞKA Bİ OYUNU OYNAYAMIYORUM :D BEcerdiğim tek oyun diyebilirmi ;) ama genede cs de fazla iddaalı değilim:)

KiNgArtHuR
14-10-07, 17:01
Oynadığım ilk oyun...

rapboyburak
15-11-07, 18:56
:bravo::bravo::bravo:niçin mi çünkügüzel bizi i gün içindeki stresimizi attırıyor:ragacibayılıyom ya..... kim yaptiysa ellerine saglık ben 10 yasimdan beri oynuyorum o günden beri en favori oyunum cs ..bence cs nin üstüne oyun yok

adnan_adnan
18-02-08, 06:04
cs benim ıcın bır sıdık yarışı demek. 10 senedir oynuyorum. c.s. yüzünden ödediğim cafe paralarıyla bir net cafe çok rahat açardım. bizim ekip biraz kalabalık ondan hiç online oynamadım.

dediğim gibi cs bir sidik yarışı. oynaması bir zevkli ama oyun bittikten sonra yenilen tarafla dalga geçmesi dahada zevkli :D .

ZaZaRaZu
16-04-08, 21:24
Cs Bence Siniri aLıyor adam sıtresını cıkarıyor. Asırı oynamak zararlı. yeterince oyna ..

badboys_534
09-05-08, 22:37
cod ve cs gelmiş geçmiş muhteşem ikili bence :D

DIKEYYY
18-07-08, 20:29
ŞİDDET HIZ ADRENALİN OLDUĞU İÇİN Cs OYNUYORUM TAM 7 SENEDİR...:Demon08::Demon08::Demon08:

Transporter2
15-08-08, 17:55
ney biri cs mi dedi :D:D:D

SercanKeskin
17-08-08, 04:40
Cs Forever :D

тяιвlαnкα
09-09-08, 16:37
bilgisayarda yapıcak işim olmadığı için=))