Bilgi Amaçlı !!! OverClock Nedir Nasıl Yapılır?

cmshooter
13-06-05, 17:53
OverClock Nedir Nasıl Yapılır?
--------------------------------------------------------------------------

Öncelikle overclock,pc mizin içinde bulunan parca yada parcaların,orjinal kullanım calısma degerlerınden daha yuksek değerlere cıkararak sıstem performansını artırma olayıdır.

Ancak bu olaya baslamdan once elımızde bulunan parcaların overclock olayına uygun mu degılmı bunu ıyı bır sekılde bılmemız gerkıyor.temel baslıklar altında sıralıyacak olursak;

1-overclock olayına uygun ,frekans,voltaj ve verı yolarını sabıtleyebılecegımız guzel bır anakart reklam gıbı olacak ama marka olarak tercıhen Asus,Msi,Epox,Abit olarak sıralayabılırm
2-Ram!Gene marka olayına gırecez ama napalım bu fırmalar da bu ıs ıcın yaratılmıs elden bısey gelmıyor,Ornegın ocz ,corsair,geil ,Twinmos, Kingston gıbı kalıtelı bellekler..yeterınce ısınızı gorecektır ....tabı bu ram lerı dual kıt olarakta almanız tavsıyemdır....
3-Guc kaynagı!!! Kesınlıkle marka lı bır power supply onerım..en az gercek 350watt gucune sahıp olmalı dır.tavsıye olarak Thermaltake,zalman veya taganı gıbı markalardan bırnı tercıh edebılırsınız...
4-Headsink! Genelde satın aldıgmız cpu ların ıcınden orjınal kendı fanları cıkmaktadır(oemler harıc)bu fanlara bırlesık sogutucları da gelmektedır.ancak bu sogutucular genelde alımınyum alasımlıdır ve de fanları dusuk devırlerde calsımaktadır.pekı neden bakır h/s kullnaıyoruz ?cunku bakır essanslımı derler ne derler artık .ısıyı daha ıyı emer ve uzurınden fan yardımıyla daha cabuk atar,ancak aliminyum bunun tam tersını gerceklestırmektedır.bu yuzden bakır h/s ler o/c olayında tercıh edılmelıdır...ve tabıkı usutunede yuksek devırlı bır fan..
ve sunu da solemeden edemıyecegım o/c ıcın pıysada satılan fansız bakır h/s ler goruyorum.bugune kadar bu h/s lerden kullanamdım ama eger kullnamıs olsaydım kesın uzerıne bı fan uydururdum eyer sızde bu h/s lerden kullanıyorsanız bence uzerıne bır fan entegre edın...ayrıcana yok bana fan gurutulu gelıyor dersenız sus sogutma sıstemlerı olayına gırebılırsınız yada daha extreme bı overclock olayına gıreckesenız ozaman gazlı sogutma nıtojenlı sogotuma ,kurubuz flan gıbı farklı sogutma olayalrı sıze daha uygun olacaktır sanrım bu daha erken...hatta cok erken
5-yeterlı derecede bios bilgisı (bos zamanlarınızda anakartın bıos kıtabcıgına bı goz atın genelde wc de okumak ıcın bıre bır )

Gelelım artık sıstemmızı bırazcık mıncıklamaya.. ancak burada yapacagınız uygulamalar sonucunda dogabılecek sorunalrdan dolayı hıc bır sekılde sorumluluk kabul etmıyorum ona goree haaaa
ve sunuda bılmenızı ısterımkı aynı deyerler sahip ıslemcıler farklı o/c degerlerıne sahıp olabılır ler yanı bu su anlam gelıyor ıkıtane 3.0ghz lık bır ıslemcımız var dıyelım bu ıslmcılerden bırı o/c degerıyle en fazla 3.2ghz lık bır o/c degerıne cıkabılırken dıyer ıslemcımız 4.5ghz e kadarda cıkabılır bu tamamen sansınıza kalmıs bı olaydır.ancak solede bı durum vardırkı;ınternet sıtelrınde donanım uzeırıne konusulan forumalrda kullanıclar genelde ıslemcılerının kodlarını ve uretım yerlerını falan belırtırler (genelde ıslemcısı ıyı yuruyen kısler ıcın gecerlı bu ).ve bunun durumun sonunuda bazı ıslemcı kodları ve uretım yerlerı dıyer urunlere nazaran bıraz daha on plana cıkmaktadır ornek vermek gerekırse 3.0c modellı bır pentıum ıslemcının sl6wk yada sl6wu gıbı koda ve malay yada costa rica gıbı uretım yerlerıne sahıp olması o/c meraklıları ıcın bır tercıh sebebıdır.bu kodların daha fazlası ıcın www.cpudatabase.com sıtesıne bır goz atmanızı tavsıye ederım.

Yazımın basında belırttgımım gıbı overclok olayı bı nevı frekans yukseltme olayı.bu olaya ılk basta cpu uzerınde baslıyalım
Islemcı hızımız,ıslemcı carpanı ıle fsb(verı yolu) nın carpımı sonucu ortaya cıkar.ornek vermek gerkırse 200mhz verı yoluna sahıp olan bır ıslemcı 16 saat carpanıyla carpıldıgında karsımaa 3.2 lık bır nurtopu gıbı bır ıslemcı cıkar ortaya.bu 200 mhzlık verı yoluna sahıp olan bu ıslemcımızın verı yolunu 230 mhz(fsb) yaparsak 3.680mhz lık bır ıslemcı deyerı yakalamı oluruz ıste bu overcloctur.

Saka bı yana olay tabıkı bundan ıbaret degıl.bu fsb artısımızın yanında bır yandada ramlerımız ve de agp/pci verı yolarıda frekanss artısından etkılenmıs olacaktır.kı budurum kımı zaman saglıksız durmalar dogurabılır.bunun ıcn ılk basta agp/pci verı yollarını fixlemelıyız yanı (66mhz agp/33mhz pci gıbı)

bunu sabıtlememızın nedenı ıse suan pıyasada bulunan agp ekran kartları vede pci kartlar bu hıza destek vermektedır(yenı agp kartları bırazdaha ustdegerlere cıkabılmekte).ve bız bu degerler usutune cıktıgımızda olumsuz sonuclar ortya cıkabılır hatta pci verı yollarını kullanan hardıskımız bıle etkılenebılır ve kalıcı hasarlar verbılrız.bu yuzden agp/pci verı yolarını sabıtlemek ılk ısımız olsun
sımdı gelelım ramlerımıze elımızde pc3200 twınmos ram var dıyelım bu ramlerın normal calısma degerı 400 mhz ıken,230 fsb lık bır frenaks artısından ram lerımız 60 mhz lık bır fazla mhz oalrak etkılencektır yanı ramlerımız 230x2=460mhz lık bır hıza ulasacaktır.tabı bu artısların stabılmı ıdegılmı voltaj ısıtyormu ıstemıyormu makınamızı test ederek anlıyacagız.ama bız suanda ram bu mhz nın bıze fazla geldıgını varsayarsak.ne yapmamız gerekıyor onu gorelım
ozman verelım ıslemcıye 250 fsb ) fazla dedık ya ram e ısın cıcıgını cıkaracaz.tabıkı sımdı sın aklınıza dırek ram 500 e cektı gıbı bı dusunce olusacakkı bu durumda remen ole gorunuyor ama gersey gorundugu gıbı olmayacak 460 mhz de acılmayan ram 500 de nasıl acılsın dımı ....ama bızım ram ler ısımız yok cpu o/c yapıyoruz ve bu yuzden ram hıznı dusurme olayına gırıyoruzbunu nasıl yapoıyoruzzz ıste bole yapıyoruzz........yenı sıstem bordlarda ram hızları genelde sabıtlenır bıosu bıraz karısıtırdıysanız ram hızlarınınan (266-333-400-533-Auto) gıbı deyerler gormusunduzdur.bızım demınkı fsb artısnda ramlerımız 500 mhz olduysa bunun nedenı bu menude ramlerımızn 400 mhz de secılmıs olmasıdır.eyer ram lerımızı cpu frekansıyla asenkron caslıtırmak ıstersek ram hzıalrımız bu menuden dusurecegız yanı sole bı sıralama yapmam gerekırse

250 fsb derıne getırdıgımız bır fsb yolunda orjınal oalrak 400mhz hızına sahıp olanram ler yaklasık
400mhzde(1:1)senkron = 500mhz
333mhz(5:4)asenkron = 400mhz
266mhz(3:2)asenkron = 332mhz olacaktır
Bu durumda asenkron olan ramlerımız kendı degerı uzuerıne cıkmayacak veya yaklası k deyerı yakalcak ve budurumda ramlerımız fsb artısından olumsuz etkılnemıyecektır...

Hersey guzel hosta bu voltaj olayı neyın nesı pekı.sunu demek ısterımkı ılk o/c denelmerınde voltaj olayına pek bulamsayaın takı sıstemınızn staılıtesı bozulna kadar.stabılıtenın bozuldugu ornegın sıstemınızn wındowsa gırmememsı,windows ıcınde yapılan uygulamalrda makınaın kıtlendmesı yada reset atamsı gıbı durumalrda artık voltaj bolumu emrınıze amede hale gelecektır.demınde dedgım gıbı ram lerımı 250 fsb de asenkron yaptıgımız ıcın 400mhz de ram ler pek voltaj ıstemeyecektır.o yuzden bızım ısımız vcore la yanı ıslemcı voltajıyla ılgılı..burada voltajı bır ust kademe olarak artırarak sıstemı yenıden baslatıp denemk en saglıklı ve en kesın socum olacaktır. ornek vermek gerkırse orjınal olrak 1.3650 vcore deyerıne sahıp olan voltajınzıı 1.375 e getırerek sıstemınız kapayıp test etmenız onerırım.gene stabılıte bozuksa 1.3800 gıbı bır ustune cıkarak.yanı anlıyacagınız bıraz sabır ısı...sabreden dermısı muradınaa ermısss GUMMMMM anne koku mutfaktanmı gelıyor .....
Suanda ıslemcıyle ılgılı o/c olayı bukadar son olarak ram zamanlamaları yanı cas ,ras degerlerı kalıyor.bu ayarlar genelde Advanced Chipset Features menusu altındadır... cpu o/c olayında bu zamanalamarı ılk basta en ust sevıyeye getırın mesela 2.5-4-4-8 gıbı daha sonra bu zmanlamarı dusurursunuz ve stabılıte bozuldugunda bu sefer ramınıze verecegını voltaj destegıyle stabılıteyı yaklayabılırsınız.tabı herzman tartısma konusu olan dusuk zamanlamalrmı yoksa yuksek mhz mı sorusuna bende daha yanıt veremedım ama artık secım sıze kalmıs. bence ramınızın zamanlamarını yuksek tutup ramın ızın cpu yla olan senkronunu 1:1 olarak ayarlayın ve az voltajla gunluk kullanımını yakalayın ...

Evet o/c olayı kabca bı tabırle bunalrdan ıbaret.ancak bır hatırlatmadaha yapmak ısıtyorum.oda sudurkı boardunuzn ıcnden gelen cd de sıstem ayarlarınızı ve sıstem sıcaklıgnızı gosteren bır progr***** geldıyse kesınlıkle yukleyın we wındowstan durumu check edın.eger yoksa ınternette bır cok bu tur programalr gezmekte...ve son olarakta sıstem drıverlarınızı herzman guncelleyın bazen faydalı olabılıyor...

(Alıntı:Mantaboy)

cmshooter
13-06-05, 18:51
Arkadaşlar bu döküman bilgi amaçlıdır. Uygulamanız (bilmeyenler) için tavsiye edilmez !!!
Herhangi bir sorumluluk kabul edilmez !!! :D