PDA

View Full Version : Çeşitli Köfte Tarifleri



M@D_VIPer
17-06-06, 21:35
A.Usta Üsulü Kadınbudu Köfte
MALZEMELER
500 gr YĞSIZ KOYUN veya DANA KIYMASI
50 gr PİRİNÇ
3 adet YUMURTA ve 1 adet YUMURTANIN AKI
100 gr SOĞAN (Ortaboy 1 adet )
1/2 demet MAYDANOZ
TUZ
KARABİBER
KIZARTMA YAĞI
UN

HAZIRLANIŞI
Pirinç haşlanır ve süzülür.Soğan yemeklik olarak doğranır ve tavaya çok az miktarda sıvı yağ konarak öldürülür. Üzerine kıymanın yarısı ilave edilerek orta derecede kavrulur.Yağı tamamen süzülerek bir yayvan kaba aktarılır. İçine pirinç, 3 yumurtanın sarısı ile 2 yumurta akı ve ince kıyılmiş maydanoz ilave edilerek tuzu, biberi ayarlanıp çiğ olarak kalan 250 gr kıyma da konulduktan sonra 6 dakika kadar yoğurulur. Önemli olan melzemenin birbiriyle iyice özdeşmesidir (.Bazı yörelerimizde kekik - kimyon ve ince kıyım ceviz konulmasına rağmen eski Türk mutfağında tavsiye edilmez ). Hazırlanan harçtan irice ve yassı oval şekilli hazırlanan köfteler önce una bulanır . Bir kase içinde bir yumurta ile diğer bir yumurtanın akı iyice çırpılarak unlanmış köfteler içine iyice batırılır. En son olarak da yeniden una batırılarak tavada iyice kızdırılan zeytin yağında altın rengini alıncaya kadar kızartılır. Bu şekilde iki yumurta akının kullanılması köftelerin bol saçaklı olmasını sağlar. Tavadan çıkarılan köfteler bir kağıt havlu üzerinde bir dakika kadar bekletilirse fazla yağı alınmış olur. Köftelerin üzerine birkaç damla limon damlatılıp maydanoz la süsnerek servis edilir.

M@D_VIPer
17-06-06, 21:35
A.Usta Üsülü Kadınbudu Köfte2
MALZEMELER
500 gr. YAĞSIZ KOYUN veya DANA KIYMASI
50 gr BALDO PİRİNÇ
2 adet YUMURTA
100 gr KURU SOĞAN
1/2 demet MAYDANOZ
30 gr ZEYTİNYAĞI
TUZ
KARABİBER
KIZARTMA YAĞI
UN

HAZIRLANIŞI
Soğan rendelenerek tavaya konan kıymanın yarısı ile birlikte orta derecede ( 5 dakika ) kavrulur.Fazla yağı süzülerek derince bir kaba alınıp; içine ince kıyılmış yarım demet maydanoz., 5 dakika haşlanıp suyu süzülmüş pirinç, bir yumurtanın sarısı konup istenildiği kadar tuz ve biber eklenerek 10 dakika kadar iyice yoğurulur.( Osmanlı mutfağında bazı yörelerde içine kimyon- kekik- ince çekilmiş ceviz ilave edildiği yazılmışsa da kişisel zevke göre düşünülmelidir ) Hazırlanan harçtan yassı ve oval biçimde hazırlanan köfteler önce una daha sonra da küçük ve derin bir kap içince iyice çırpılan bir yumurta ile sarısı ayrılan diğer yumurtanın akına bir kaç kez bulunıp kızgın yağda altın rengi alıncaya kadar kızrtılarak kağıt havlu üzerine çıkarılır. ( Yumurta akı ne kadar fazla olursa köftelerin saçakları o kadar fazla olacaktır ) Kağıt havlu üzerinde fazla yağı alınan köfteler yanında istenen bir garnitür ile ( Sebze sotesi - pilav- patares püresi vs) . ile sıcak olarak ısıtılmış tabaklarda servis edilir.

M@D_VIPer
17-06-06, 21:36
Analı Kızlı
MALZEMELER
500 gr çiğköftelik kıyma
250 gr az yağlı kıyma
1 kg kemikli kuzu eti
100 gr iri çekilmiş ceviz
300 gr nohut
½ kg köftelik bulgur
3 adet büyük soğan
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı tereyağı
2 adet limon
1 çorba kaşığı nane
1 çay kaşığı tuz

HAZIRLANIŞI
Akşamdan ıslatılmış nohut, et, biber, domates salçası ve küp şeklinde doğranmış 1 adet soğanı bir tencereye alın. Üzerini kapatacak kadar su ve tuz ilave ederek pişirin. Başka bir kapta az yağlı kıymayı suyunu bırakıncaya kadar kavurun. Küp şeklinde kesilmiş 2 adet soğanı da kıymaya ilave ederek kavurmaya devam edin. Tuz, karabiber ve cevizi ilave edin ve soğumaya bırakın. Çiğköftelik kıyma, ince bulgur, tuz ve karabiberi az su ilavesiyle macun kıvamına gelecek şekilde yoğurun. Hazırladığınız bu harcın bir kısmını ayırdıktan sonra misket büyüklüğünde köfteler yapın. Kalan kısmından ceviz büyüklüğünde parçalar kopartarak içini oyduktan sonra içli köfte yapar gibi içine cevizli harçtan ilave ederek kapatın. Köfteleri bir süzgece alın. İçinde su kaynayan bir tencereye bu süzgeci yerleştirin. Bir süre haşladıktan sonra, daha önce hazırlamış olduğunuz salçalı et suyuna süzerek alın. 2 limonun suyunu sıkın. Tereyağını eritin, naneyi yağda biraz çevirin ve yemeğinizin üzerine döktükten sonra servis yapın.

M@D_VIPer
17-06-06, 21:36
Analı kızlı köfte
MALZEMELER
1 kg orta bulgur
1 kg kıyma
4 baş kuru soğan
1demet maydanoz
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı pul biber
tuz
sıvı yağ

HAZIRLANIŞI
İçinin hazırlanışı : 4 baş kuru soğanı ince ince doğrayın, yağda hafif kavurun ve daha sonra kıymanın 250 gramıyla birlikte iyice kavurun. Daha sonra baharatlarını ve maydanozu içine ekleyerek tuzun ilave edip iyice karıştırıp soğumaya bırakın.
Dışının hazırlanışı : Kalan 750 gr kıymayı 4 su bardağı suyla yoğurun. Bulgurla kıymayı karıştırıp macun kıvamına gelinceye kadar iyice yoğurun, yoğurduğunuz bu bulgurdan ceviz büyüklüğünde parçalar ayırarak elinizin içinde içi boş yumurta şeklinde açın. Daha sonra soğumaya bırakılan iç malzemeyi içine koyup kapatın. Hazırladığınız bulgurdan misket büyüklüğünde yuvarlayın. Bu işler bittikten sonra yarım çay bardağı sıvı yağ ve salçadan oluşan suyu hazırlayıp kaynadıktan sonra köfteleri içine atın. 15 dakika haşladıktan sonra servis edin.

M@D_VIPer
17-06-06, 21:37
Bulgur Köftesi
MALZEMELER
250 gr kıyma
1 paket köftelik bulgur
1 adet soğan
6 adet patates
karabiber
kimyon

HAZIRLANIŞI
Patatesleri haşlayın, sıcakken ezip, içine bulgur dökün. Tencerenin kapağını kapatın. Ilındığında içine kıyma, kimyon, karabiber, ince doğranmış soğan ve tuz ilave edip yoğrun. Köfte şeklinde hazırlayıp, yağda kızartın. Üzerine sarmısaklı yoğurt döküp, servis yapın.

M@D_VIPer
17-06-06, 21:37
Bulgurlu Köy Köftesi

MALZEMELER
2 su bardağı ince bulgur
3 adet soğan
3 çorba kaşığı un
500 gr kaymaklı yoğurt
3 diş sarımsak
2 su bardağı sıcak su
3 çorba kaşığı margarin
1 adet yumurta akı
1 çorba kaşığı kuru nane
tuz
kırmızı tozbiber

HAZIRLANIŞI
Bulguru derin bir kaba alıp sıcak suyu dökün ve üzerini kapatın ve yumuşayana kadar bekletin. Soğanlardan birini soyup rendeleyin. Sarımsakları soyup ezin. Bulgur yumuşayınca rendelenmiş soğan, un, tuz, sarımsak, nane ve yumurta akını ekleyip iyice yoğurun. Köfte harcından küçük parçalar koparıp oval köfteler yapın. Derin bir tencereye su doldurup tuz ilave ederek kaynatın. Hazırladığınız köfteleri kaynar suda haşlayın. Köfteleri kevgirle çıkarıp servis tabağına alın. Kalan 2 soğanı soyup yarım halkalar halinde doğrayın. Margarini tavada eritip soğanı pembeleştirin. Kırmızı tozbiber serpin, kızarınca ateşten alı. Köftelerin üzerine yoğurt koyduktan sonra biberli eritilmiş yağı da yoğurdun üzerine dökün.

M@D_VIPer
17-06-06, 21:38
Cızbız Köfte
MALZEMELER
1 kilo kıyma, iki kere çekilmiş
yarım ekmek içi
2 adet soğan
yeteri kadar tuz
1 adet yumurta
1 çorba kaşığı sirke

HAZIRLANIŞI
Ekmekler ve soğan bir blendırda çekilir. Kıyma, yumurta ve çekilmiş ekmek sirke de ilave edilerek yoğrulur ve elle köfte şekline getirilir. Fırın ızgarasında 170 derecede pişirilir.

M@D_VIPer
17-06-06, 21:38
Çullu Köfte

MALZEMELER
200 gr kıyma
2 su bardağı ince bulgur
1 adet büyük baş soğan
1 tutam maydanoz
1 tatlı kaşığı kimyon
1 adet yumurta
3 su bardağı su
Tuz
karabiber
kızartmak için yağ

HAZIRLANIŞI
Kıyma, bulgur, ince ince kıyılmış maydanoz, soğan, kimyon, karabiber ve tuzu geniş bir kaba alın.Elinizi sık sık ıslatarak bütün malzemeyi birbirine iyice karıştırın.Yoğurup sakız kıvamında bir malzeme elde edin.Bu malzemeden, köfte büyüklüğünde parçalar koparıp, avuç içinizde yuvarlayın ve şekil verin. Bir tencerede üç bardak suyu kaynatın. İçine tuz atın. Köfteleri yaklaşık 8 dakika kadar haşlayın.Daha sonra kevgirle alın.Bu arada yumurtanın içine bir çimdik tuz atıp, çırpın. Suyu iyice süzülünce, köfteleri yumurtaya bulayıp yağda kızartın.Sıcakken veya dilerseniz soğuk olarak servis yapın.

M@D_VIPer
17-06-06, 21:39
Dalyan Köfte

MALZEMELER
1 kilo az yağlı kıyma
2 adet soğan
2 yumurta
Bayatlatılmış yarım ekmek içi
Tuz, karabiber
1 kutu bezelye
2 adet havuç
2 adet domates
1 çay fincanı un

HAZIRLANIŞI
Kıyma, soğan, biber, 2 yumurta, bayat ekmek iyice yoğurulur el yardımıyla 2 cm kalınlığında kare şeklinde açılır. İçine haşlanmış bezelye, 1-2 dakika haşlanıp kabukları soyulmuş ve ufak küpler halinde doğranmış havuç konur ve rulo şeklinde sarılır. Dikdörtgen şeklindeki bir payreks kaba konur ve 170 derecedeki fırında 40 dakika kadar pişirilir. Piştikten sonra altına biriken su alınır. Rendelenmiş domates hafifçe pişirilip üzerine köftenin suyu ve un ilave edilir. Boza kıvamında bir sos elde edilir. Servis yapılacağı zaman köftenin üzerine bu sos dökülür. Arzuya göre haşlanmış yumurta ile garnitür yapılabilir ve sıcak olarak servis edilir.

M@D_VIPer
17-06-06, 21:39
Ekşili Köfte
MALZEMELER
1 buçuk kg kemikli kuzu budu
1 su bardağı barbunya fasulye
250 gr ince bulgur
1 su bardağı nohut
2 adet domates
2 baş soğan
2 adet yumurta
2 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı tereyağ
4 dal ekşi sumak
250 gr yağsız kıyma
1/2 demet maydanoz , kıyılmış
kırmızı biber
kuru nane
tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI
Eti, bir baş soğanla kavrulup ağır ateşte pişirin. Diğer yanda akşamdan ıslattığınız barbunya fasulye ve nohutu da ayn ayn pişirin. Dört dal ekşi sumağı yıkayıp bir kaseye koyun ve üzerine sıcak su ilave edip, bir saat kadar bekletin. Sumak yerine limon da kullanabilirsiniz. Bu arada yağsız kıyma, bir soğanın rendesi, bulgur, iki yumurta, tuz, karabiber, kırmızı biber,maydanoz ve nane koyup, azar azar su ilave ederek iyice yoğrun. Bulgurlar da biraz yumuşadığında 2çorba kaşığı un ilave edip, yoğurun . Elinizi ıslatıp, bu hamurdan azar azar koparıp, fındık büyüklüğünde köfteler yapın.
Haşlanmış et, nohut ve fasulyeyi büyükçe bir tencereye suları ile birlikte koyup, kaynatın. Hazırladığınız köfteleri içine atın, köfteler piştiğinde ıslattığınız sumağın suyu süzüp, ilave edin. İki çorba kaşığı tereyağında kabuklarını soyup, küp küp doğradığınız 2 domatesi pişirin, yemeğin üzerinde gezdirin. Sıcak servis yapın.

M@D_VIPer
17-06-06, 21:40
Fırında KöfteMALZEMELER
1 kg orta yağlı koyun kıyması
3-4 adet taze karabiber
kuzu içyağı (kuzu gömleği)
4 adet yumurta, katı pişmiş
1 adet soğan
1/4 bayat ekmek
karabiber
dereotu
tuz

HAZIRLANIŞI
Bütün malzemeyi iyice yoğurup eti ikiye bölün. Yarısının üzerine katı pişmiş yumurtaları dizin ve etin diğer bölümünü üzerine kapatıp, francala şekli verin. Kuzu iç yağını yıkayıp, üzerine sarın ve fırında kızarana dek pişirin.

M@D_VIPer
17-06-06, 21:41
Hamburger IzgaraMALZEMELER
1 kilo dana kıyma
6 adet küçük hamburger ekmeği
1 çay kaşığı tuz
1 diş ince kıyılmış sarımsak
2 yemek kaşığı ince kıyılmış soğan
1 çay kaşığı acılı sos
1 yemek kaşığı ketçap
½ su bardağı bira
tuz
biber

ızgara sosu için:
½ su bardağı ketçap
½ su bardağı bira
2 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı sirke
tuz
biber
2 yemek kaşığı acılı sos


HAZIRLANIŞI
Sos malzemesini iyice karıştırın. Hamburger malzemesini de bir kapta iyice karıştırın. Birer parça alın ve elinizde yassıltın. Hazırladığınız sosa bulayıp, 8-10 dakika süre ile ateşte kızartın. Hamburger ekmeklerini ortadan ikiye bolun ve köfteleri arasına yerleştirin.

M@D_VIPer
17-06-06, 21:41
Harput KöftesiMALZEMELER
1 paket köftelik bulgur
1/2 kg orta yağlı kıyma
1 baş soğan
maydanoz
reyhan
salça
tuz

HAZIRLANIŞI
Soğanı kuşbaşı doğrayıp, maydanoz, reyhan ve tuzla ovun. Et, bulgur ve salçayı ilave edip, iyice yoğrun. Cevizden biraz küçük parçalar koparıp, yuvarlak yapın, her iki tarafından parmağınızla bastırıp ortasını çukurlaştırın. Bir tencereye tereyağ ve salça (ya da domates rendesi) koyup, biraz pişirdikten sonra sonra bir kase su ilave edin. Su kaynadığında köfteleri alıp 20-25 dakika pişirin, artan suyu bir kaba koyup süzün. Servis yapacağınız zaman, bir kapta sakladığınız bu sudan biraz ilave edip, yeniden ısıtın.

M@D_VIPer
17-06-06, 21:42
Hekeheşendi
MALZEMELER
1 su bardağı pirinç
300 gr kıyma
2 adet yumurta
1 çay kaşığı tuz
½ çay kaşığı karabiber

HAZIRLANIŞI
Pirinci yıkayıp tuzunu ekleyin ardından, yağsız olarak pilav yapın. Hazırladığınız pilav soğuyunca karabiber ve kıymayı ilave edin ve pirinçleri kırmamaya dikkat ederek yoğurun. Elde ettiğiniz hamurdan köfteler yaparak, çırpılmış yumurtaya bulayın. Kızgın yağda iki tarafını da kızartın.

M@D_VIPer
17-06-06, 21:42
İçli KöfteMALZEMELER
250 gr dana kıyma
1 kg çiğ köftelik bulgur
1 çorba kaşığı dövülmüş kişniş
tuz

iç malzemesi :

750 gr dana-kuzu kanşımı iri çekilmiş kıyma
iki çorba kaşığı tereyağ
kırmızı pul biber
1 demet maydanoz
100 gr ceviz içi
3 baş soğan
ayçiçekyağ
karabiber
tuz

HAZIRLANIŞI
Soğanları tereyağında pembeleşinceye dek kavun, üzerine iri çekilmiş kıymayı ilave edip, tekrar beraberce kavurun. İçine karabiber, kırmızı biber, tuz ve ince doğranmış maydanoz katın ve ateşten alın. Elde kırdığınız cevizi ilave edin. Bulgur, dövülmüş kişniş ve tuzu karıştırın, su katıp hamur haline getirin. 250 gr kıyma katıp, iyice yoğurun. Iri ceviz büyüklüğünde top hamuru avuç içinizde açın ve içine hazırladığınız içten koyup, kapatın. Elinizle üzerine biraz bastırıp yassıltın. Kızgın ayçiçek yağında alt üst ederek kızartıp, servis yapın.

M@D_VIPer
17-06-06, 21:43
İnegöl köfte

MALZEMELER
1 kg yağsız kıyma,
150 gr. böbrek yağı,
İki baş soğan,
İki çay kaşığı karbonat,
İki yemek kaşığı süt tozu,
1 yumurta sarısı

HAZIRLANIŞI
Kıyma ve böbrek yağı yoğurulacak ve kıyma makinesinde cekilecek. İki baş soğan rendelenecek iki çay kaşığı karbonat ve iki yemek kaşığı süt tozu 1 yumurta sarısı da kıymalı karısıma eklenerek iyice karıştırılarak yoğurulucak ve tekrar kıyma makinesinden geçirilecek. Bu karışım bir gün dinlendirilecek. Daha sonra isteğe bağlı olarak şekil verip ister ızgarada ister fırında pişirilecek.

M@D_VIPer
17-06-06, 21:43
İrmik Köftesi
MALZEMELER
125 gr margarin
1/2 kg irmik
2 su bardağı su
yağ
tuz

iç malzemesi :

250 gr kıyma
1 adet soğan
kimyon
1 kahve fincanı dolmalık fıstık
tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI
İrmiği bir kaba boşaltın, içine eritilmiş margarin, tuz ve bir su bardağı su katıp, kanştırın. Üzerini örtüp, dinlenmeye bırakın. Diğer yanda kıymayı, rendelediğiniz soğanla az yağda kavrun. İçine fıstık, tuz, ve baharatları koyup, karıştırın ve soğumaya bırakın. Dinlendirdiğiniz irmik hamurunu bir bardak su takviyesi ile tekrar yoğurun. Hamur haline getirdiğiniz irmikten küçük parçalar alıp avuç içinizde açın ve içine soğutulmuş kıymadan koyup köfte gibi hazırlayın. Tavada, kızgın yağda altı üstü pembeleşinceye dek kızartın. Sıcak veya soğuk servis yapabilirsiniz.

M@D_VIPer
17-06-06, 21:44
Kadınbudu Köfte

MALZEMELER
500 gr. az yağlı kıyma
2 baş soğan
1 fincan pirinç
3 adet yumurta
1 çorba kaşığı margarin
Yarım demet maydanoz
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Yeteri kadar tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI
Kıymanın yarısını tavada karıştıra karıştıra kavurun. Kavurduğunuz kıymayı çiğ kıymaya ilave edin. Önceden haşlayıp süzdüğünüz pirinci, tuzu biberi, ve rendelenmiş soğanı katın, bir yumurta ile kıyılmış maydanozu da katarak iyice yoğurun. Oval formda köfteler yapın. Bir cam veya porselen kap içine iki yumurta kırarak çırpın. Hazırladığınız köfteleri yumurtaya bulayarak, margarin ve sıvı yağ karışımı kızgın yağda kızartın. Yanında patates kızartması veya haşlanmış sebze ile servis edebilirsiniz.

M@D_VIPer
17-06-06, 21:44
Kaşarlı KöfteMALZEMELER
500 gr. koyun ve dana karışımı kıyma
1 adet yumurta
2 küçük dilim bayat ekmek
1 baş soğan
150 gr. kaşar peyniri
Yeteri kadar kıyılmış maydanoz, tuz, kırmızı biber

4 Kişilik

HAZIRLANIŞI
Koyun ve dana karışımı 500 gr. kıymaya bir adet soğan rendeleyin. Islatılmış ekmek içini, bir yumurtayı, kıyılmış maydanozu, tuzu ve karabiberi de katarak iyice yoğurun. Yoğururken bir çorba kaşığı su ilave ederseniz köfte daha yumuşak olur. Hazırladığınız köfteleri, her iki taraflarını pembeleştirerek ayçiçek yağında ateşin altını fazla açmadan kızartın. Kızaran köfteleri bir tepsiye dizerek üstlerine küçük parçalar halinde kaşar peyniri koyun. Kızdırılmış fırına sokup, peynirler eriyinceye kadar 10 dakika bekletip, çıkarın, peynirilerin üstüne ince kırmızı biber ekin. Haşlanmış sebze ile servis edebilirsiniz.

M@D_VIPer
17-06-06, 21:45
Kırıkağaç Köftesi
MALZEMELER
1/2 kg az yağlı dana (veya koyun) kıyması
1 adet soğan, rendelenmiş
2 çorba kaşığı yoğurt
1 adet bayat ekmek içi
1 demet maydanoz
biber
tuz

HAZIRLANIŞI
Tüm malzemeyi karıştırarak iyice yoğrun. Daha sonra küçük köfteler yapıp, kızgın yağda kızartın. Bu şekilde servis yapabileceğiniz gibi, arzu ederseniz, köfteleri kaynar et suyuna batırıp çıkarttıktan sonra üzerine yoğurt döküp servis yapabilirsiniz.

M@D_VIPer
17-06-06, 21:46
Kızartma Köfte
MALZEMELER
250 gr kuzu kıyma
250 gr sığır kıyma
3 su bardağı zeytinyağ
2 dilim bayat ekmek içi
1 adet havuç, rendelenmiş
1 adet kabak, rendelenmiş
1 demet maydanoz
2 adet yumurta
1 adet domates
1 adet yeşil soğan, rendelenmiş
2 adet dolmalık yeşil biber, rendelenmiş
1 kahve fincanı kaşar peyniri rendesi
150 gr galeta unu
tuz, biber

HAZIRLANIŞI
Kıyma, yumurtalar, rendelenmiş havuç, kabak, soğan, biber, bayat ekmek içi, kabuğu ve çekirdekleri çıkartılıp küp küp doranmış domates, ince kıyılmış maydanoz, tuz ve biberi karıştırın. Bu kanşıma kaşar ilave edip iyice yoğurun. Kıymayı yuvarlak toplar haline getirin, galeta ununda yuvarlayıp, bir tencere içinde kızgın yağda kızartın.

M@D_VIPer
17-06-06, 21:46
Kisehir Köftesi

MALZEMELER
500 gr ince çekilmiş yağsız kıyma
500 gr ince bulgur
2 orta boy kuru soğan
5 bardak et suyu
1 adet yumurta
1 kaşık salça
1 kaşık tereyağ yada margarin
tuz, karabiber, pul biber, toz biber

HAZIRLANIŞI
Soğanlardan biri incecik kıyılır. Kıyılan soğan, kıyma, bulgur karıştırılır. Bu karışıma yeteri kadar tuz ve biber eklenir, yoğrulmaya başlanır. Bulgur yumuşayıncaya kadar yoğurulmaya devam edilir. Bulguların çabuk yumuşaması istenirse bir miktar su katılabilir. Bulgurlar yumuşadıktan sonra yumurta katılarak bir süre daha yoğurmaya devam edilir.Yoğurma işi tamamlandıktan sonra avuç içi ile yuvarlak köfteler yapılır.Yapılan köfteler kaynamakta olan et suyuna katılır. Orta ateşte 25-30 dakika pişirilir. Bu arada diğer soğanda incecik kıyılarak küçük bir tavada tereyağ ile kavrulur ateşten yeni indirilmiş köftelere eklenir. Biraz dinlendirildikten sonra yemek servise hazırdır.

M@D_VIPer
17-06-06, 21:47
Kokteyl Köftesi
MALZEMELER
1 kg dana kıyması
1 çay bardağı sıvı yağ
1 adet soğan
6 dilim tost ekmeği
4 adet yumurta
80 gr galeta unu
tuz
200 gr süzme yoğurt
karabiber

HAZIRLANIŞI
Soğanı ince ince kıyın ve 2 yemek kaşığı yağ ile tavada kavurun sonra soğumaya bırakın. Tost ekmeklerinin kenarlarını çıkartıp, ufalayın. Kıymayı ekmekler, soğan, yumurta ve yoğurt ile karıştırıp düzgün bir hamur elde edene kadar yoğurun. Bolca karabiberleyip tuzlayın. Üstünü bir örtüp 1 saat buzdolabında bekletin. 1 saat sonunda dolaptan çıkartıp harçtan parçalar kopartarak köfteleri yapın. Bu harçtan yaklaşık 40-45 adet köfte çıkar. Sıvı yağı tavaya koyup kızdırın ve köfteleri kızarttıktan sonra sıcak olarak servis yapın.

M@D_VIPer
17-06-06, 21:47
Kudret topu

MALZEMELER
1 su bardağı irmik
1 su bardağı bulgur
2 yemek kaşığı tarhana
1 yemek kaşığı un
1 yumurta
1 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı kıyma
1 çay kaşığı kırmızı biber
2 yemek kaşığı margarin
2-3 diş sarımsak
göz kararı tuz
1 kase yoğurt

HAZIRLANIŞI
Soğanı kıyın, mixere kıyılmış soğan, irmik, bulgur, tarhana, un, yumurta, kıyma, eritilmiş tereyağını koyup karıştırın. Karışım köfte kıvamına gelince ceviz büyüklüğünde toplar yaparak bir tencereye dizin. Baska bir tencerede kaynar durumda olan suyu bu köftelere katarak
10-15 dakika kaynatın.
Sos hazırlanışı :
Sarimsaği ezip yoğurtla karıştırın ve köftelerin üstüne dökün. Unutmayın bu yemeğin tadını veren sarımsaklı yoğurttur bol bol dökmek size kalmış. Son olarak margarin ile kırmızı pul biberi kavurup köftelerin üzerine dökün. Bu yemek Malatya ilimize aittir.

M@D_VIPer
17-06-06, 21:48
Kütahya KöftesiMALZEMELER
1 çay kaşığı nane
2 çorba kaşığı kıyma
1 çay bardağı bulgur
2 çorba kaşığı tarhana
1 çorba kaşığı tereyağ
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
1,5 su bardağı yoğurt
tuz
4 kişilik

HAZIRLANIŞI
Tarhanayı üzerini örtecek kadar ılık suda 1 saat kadar bekletin ve bulguru da yarım saat kadar ılık suda beklettikten sonra ikisini karıştırın. Şişene kadar bekleyip, karabiber,tuz ve kıymayı ilave edin. Malzemeleri yoğurup, hamur yapın. Hamur köfte yapılacak kıvamda olmalıdır. Bu hamurdan misket iriliğinde parçalar koparıp, köfteler yapın. Tencereye üç su bardağı su koyun. Köfteler kaynayan su hafifçe çekilene kadar kaynar suda pişirilmelidir. Su kaynayınca köfteleri alın ve kalan suyu yoğurt ile karıştıtırp yoğurdu sulandırarak köftelerin üzerine dökün.Bu işlemin tepside yapılması tavsiye edilir. Tereyağını eritip, kırmızı biberi ve katın. Köftelerin üzerine döküp, servis yapın.

M@D_VIPer
17-06-06, 21:49
Mercimek köftesi

MALZEMELER
1 su bardağı kırmızı mercimek
3 kase köftelik bulgur
2 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı biber salçası
4 çorba kaşığı zetinyağı
3 adet orta boy soğan
5 adet yeşil soğan
½ demet maydanoz
½ demet dereotu , yada nane (isteğe bağlı )
tuz, karabiber, kırmızı biber, kimyon

HAZIRLANIŞI
Kırmızı mercimekleri haşladıktan, sonra tepsiye konan bulgurun üzerine suyu ile birlikte dökün.
Üzerini örterek bir süre bekletin.
Kalın dipli bir tavada küçük küçük doğranmış soğanları pembeleşinceye kadar kavurun ve salçayı ilave edin.
Daha sonra baharatlarla birlikte bulgura ilave edip iyice yoğurun.
Kıyılmış yeşil soğan, maydanoz ve dereotunu koyup karıştırın.
Bir süre daha yoğurduktan sonra avuç içinde köfte şeklini verin.
Servis tabağına alınp turşu yada kıvırcık salata ile servis yapın.

M@D_VIPer
17-06-06, 21:49
Milas Köftesi

MALZEMELER
1/2 kg kıyma
1 büyük kuru soğan
1,5 su bardağı un
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
8 diş sarmısak
1 su bardağı haşlanmış nohut
3 çorba kaşığı salça
2 adet limon suyu
25 gr margarin
kızartma için sıvı yap
bir miktar su

HAZIRLANIŞI
Kıyma rendelenmiş soğan, karabiber, tuz ve un iyice yoğrulur.Yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılarak, unlanmış zemin üzerinde ince uzun silindir şekli verilir. Hazırlanan bu şeritlerden fındık büyüklüğünde parçalar alınarak
yuvarlatılır. Başka unlu bir tepsiye konarak köftelerin birbirlerine yapışmamas} sağlanır. Tavaya konan sıvıyağ kızdırılıp köfteler içine atılır ve pişirilir. Pişen köfteler yağdan çıkarılıp bir kenarda bekletilirken, derin
bir tencere ocağa konur,içine margarin,salça eklenip biraz kavrulduktan sonra önceden haşlanmış 1 bardak nohut eklenir, birkaç çevirdikten sonra köfteler eklenir. Ardından malzemenin üzerine çıkacak kadar sıcak su
konup,ağır ateşte köfteler yumuşayıncaya dek pişirilir. Ayrı bir yerde limon suyu ve dövülmüş sarmısaklar karıştırılıp, yemek pişmek üzere iken eklenir. 5 dakika daha kaynatılır. Servis yaparken üzerine doğranmış maydanoz konabilir.

M@D_VIPer
17-06-06, 21:50
Patates köftesi

MALZEMELER
4 adet büyük patates
2 yumurta sarısı
2 çorba kaşığı un
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 kahve fincanı ufalanmış beyaz peynir
bir tutam rendelenmiş küçük hindistancevizi
panesi için:
3 adet yumurta
1 su bardağı galeta unu
3 çorba kaşığı un
1 su bardağı çiçek yağı (kızartmak için)

HAZIRLANIŞI
Patatesleri bol tuzlu suda haşlayın. Haşlanırken kabukları çatlamasın. Soğuk suya atın, soğuttuktan sonra kabuklarını soyun ve ezerek püre haline getirin. Beyaz peynir, un, tuz, karabiber, hindistancevizi ve yumurta sarılarını ekleyerek yoğurun. Dilediğiniz şekilde çok büyük olmayan köfteler yapın. Önce una, sonra çırpılmış yumurtaya ve sonra galeta ununa batırın. Kızgın yağda pembeleşinceye dek kızartın.

M@D_VIPer
17-06-06, 21:51
Patates Püreli İçli Köfte

MALZEMELER
1 kg haşlanmış patates
2 bardak un
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
iç malzemesi:
1/2 kg kıyma
2 adet kuru soğan
4-5 dal maydanoz
1 tatlı kaşığı tuz
karabiber
pul biber

HAZIRLANIŞI
Patatesleri rendeleyip un ve yumurta ile birlikte yoğurup bir hamur elde edin.
Diğer tarafta bir tavada kıymayı, biraz yağ ile birlikte kavurun. Üzerine doğranmış soğanları ilave edin, birazda soğanla birlikte kavurun. Ocağın altını kapatın. Baharatları ilave edin. Bu kıymalı harç köftenin iç malzemesidir. Köfteleri hazırlamak için hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alıp elinizi unlayarak avucunuzun içinde yassılaştırıp harçtan bir miktar koyup kapatın. Bütün köfteler bitince orta dereceli ateşte nar olana dek kızartın.

M@D_VIPer
17-06-06, 21:52
Patatesli Köfte

MALZEMELER
1 kilo köftelik kıyma
3 orta boy patates
2 orta boy soğan
1 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı köfte baharı
Yeteri kadar tuz
1 yumurta
Yarım demet maydanoz

HAZIRLANIŞI
Çok az haşlanan patatesler kabukları soyulduktan sonra kalınca rendelenir. Rendelenen patatese kıyma, rendelenmiş soğan, un, baharat, yumurta, ince doğranmış maydanoz, tuz konularak iyice yoğurulur. Yoğurulan bu malzeme elde biftek büyüklğünde köfteler haline getirilir ve çok az sıvı yağda çevrilerek kızartılır.

M@D_VIPer
17-06-06, 21:52
Pırasa Köftesi

MALZEMELER
2 kg pırasa
250 gr kıyma
2 yumurta
tuz
2 çay kaşığı karabiber

HAZIRLANIŞI
Pırasa çok ince doğranır ve çok iyi pişene dek haşlanır. Haşlandıktan sonra iyice sıkılır sulu kalmamasına dikkat edilir. İçine yumurta, kıyma, tuz, karabiber eklenir. İyice karıştırılır. Sonra elinizle ızgara köfte şekli verilir. Köftelerin tümü hazırlanınca diğer yerde 2 yumurta çırpılır. Köfteler tek tek önce yumurtaya sonra una bulanarak mısır özü yağında kızartılır sıcak servis yapılır.

M@D_VIPer
17-06-06, 21:53
Portakal Soslu Köfte

MALZEMELER
1 kg kıyma
1 çay bardağı su
1 çorba kaşığı un
3-4 adet sivribiber
1/2 demet maydanoz
1 çorba kaşığı salça
1 adet portakalın suyu
1 çorba kaşığı yağ
1 adet portakal
2 dilim ekmek içi

HAZIRLANIŞI
Yağda unu kavurun,su ilave edip, sivribiberleri doğrayın.Bir çorba kaşığı salça, maydanoz, portakal ve portakal suyunu da katıp kaynatın. Yağlanmış kıymayı bu sosun üzerine yayın.Fırında arada bir çevirerek pişirin

M@D_VIPer
17-06-06, 21:53
Rulo Köfte

MALZEMELER
1/2 kg kıyma
2 adet bütün tavuk göğsü
2 dilim ekmek içi
250 gr mantar
1 baş soğan
2 adet domates
tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI
Kıyma, ekmek içi, tuz, karabiber ve soğanı yoğurup köfte hamuru yapın. Mantarları yıkayıp, haşlayın ve küçük parçalar halinde doğrayın. Tavuk göğüslerini haşlayıp, ufak parçalara ayırın. Hazırladığınız köfte hamurunu sert bir zemin üzerinde merdane ile açıp içine tuz ve karabiber katılmış mantar ve tavuk karışımını koyun. Köfte hamurunı rulo şeklinde sarıp tepsiyle fırına verin. 20 -25 dakika kadar pişirdikten sonra, üzerine iki adet rendelenmiş doınates döküp tekrar fırınlayın. On dakika kadar pişirip servis yapın.

M@D_VIPer
17-06-06, 21:55
Saçakli köfte

MALZEMELER
250 GR TEL ŞEHRİYE
1 KG PATATES
YUMURTA SARISI(1 ADET)
YAĞ-BAHARAT

HAZIRLANIŞI
ÖNCE PATATESLERİ HAŞLAYALIM.DAHA SONRA HAŞLANAN PATATESLERİ BİR KAP İÇİNDE EZELİM.ARZU EDİLEN BAHARATI KOYALIM.ELİMİZLE KÖFTE ŞEKLİ VEREREK ÖNCEYUMURTA SARISINA DAHA SONRA TEL ŞEHRİYEYE BULANDIRILIM.DAHA SONRAYAĞDA KIZARTIP SERVİS YAPALIM

M@D_VIPer
18-06-06, 20:55
Sıkma Köfte

MALZEMELER
2 su bardağı ince bulgur
1 adet küçük soğan
2 adet sivribiber
1 çay kaşığı tuz
Harç malzemeleri:
4 adet domates
2 adet iri soğan
5 adet sivribiber
¼ demet maydanoz
1 1/2 çorba kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı tuz

HAZIRLANIŞI
Bulgur, rendelenmiş soğan, sivribiber, tuz, ve suyu yoğurarak hamurunuzu yapın. Hamurdan fındıktan biraz küçük toplar hazırlayıp kaynamış tuzlu suya atın. Makarna gibi haşlayarak fazla suyunu süzün. Başka bir kapta harcınızı hazırlamak için soğan ve biberi doğrayıp tereyağında kavurun. Kabukları doğranmış küp şeklinde kesilmiş domatesleri de içerisine ilave ederek karıştırın. Hazırladığınız harcı haşladığınız bulgurlu karışıma ekleyerek bir taşım kaynatın. Maydanozu da ilave edin.

M@D_VIPer
18-06-06, 20:56
Sütlü pirinç köftesi
MALZEMELER
1 su bardağı Amerikan Pirinci
1 şeker kaşığı un
2 su bardağı süt
4 çay kaşığı tuz
250 gr. yağsız kıyma
1 fincan soya yağı
Yarım demet maydanoz
1 dilim bayat ekmek içi
1 adet rendelenmiş soğan
1 çay kaşığı kimyon

HAZIRLANIŞI
Önce bir tencereye pirinç, süt, un ve tuzu ekleyip koyulaşana kadar kaynatın. Derin bir kasenin içinde kıyma, ince kıyılmış maydanoz, 1 dilim ufalanmış bayat ekmek içi, 1 adet rendelenmiş soğan ve kimyonu ekleyip köfte harcı haline gelene kadar karıştırın. Bu harçtan misket büyüklüğünde küçük yuvarlak parçalar elde edin. Bir tavada soya yağını kızdırıp köfteleri hafif kızartın. Köfteler piştikten sonra yağını süzdürüp fırın kabına dizin. Üzerinde, önceden hazırlamış olduğunuz sütlü karışımı gezdirin. 15 dakika fırınlayın. Sıcak olarak servis yapabilirsiniz.

M@D_VIPer
18-06-06, 20:56
Tavuk köftesi
MALZEMELER
1/2 tavuk (haşlanmış, didiklenmiş)
1 1/4 kahve fincanı un
2 çorba kaşığı margarin
3/4 su bardağı süt
1 kahve fincanı rendelenmiş kaşar peyniri
3 yumurta
galeta unu
1 su bardağı ayçiçek yağı (kızartmak için)
tuz
karabiber

HAZIRLANIŞI
Bir tencerede yağı yakmadan eritin. Unu ekleyerek sarartmadan kavurun, kaynar sütü dökerek hızla karıştırın. Pütürsüz bir bulamaç yapın. Yumurta sarılarını, rendelenmiş kaşar peynirini, tuzu, karabiberi, tavuğu ekleyerek sıkı bir hamur olana kadar sürekli karıştırarak pişirin. Hamuru yaklaşık 2 saat buzdolabında bekletin. Daha sonra küçük parçalar kopartarak köfteler yapın. Önce unar, sonra çırpılmış yumurtaya ve en sonra galeta ununa batırarak kızgın yağda kızartın. Sıcak servis yapın.
Not: bu tarifte tavuk yerine patlıcan kullanırsanız patlıcan köftesi yapmış olursunuz.

M@D_VIPer
18-06-06, 20:58
Tekirdağ köftesi

MALZEMELER
Yarım kilo köftelik kıyma,
1 yumurta,
2-3 dilim kuru ekmek,
1 baş orta boy kuru soğan,
Tuz,
Karabiber,
Kimyon,
Nane.

HAZIRLANIŞI
Kıymaya rendelenmiş kuru soganı ve rendelenmiş emekleri ilave edelim. Yumurtayı da ilave ederek hamur gibi yoğuralım. Üzerine baharatları ve tuzu ekleyerek harç elimizi bırakana dek yoğuralım. Yuvarlak köfteler yapalım ve yağlı tavada kızartalım.

M@D_VIPer
18-06-06, 20:58
Tembel fitnat köftesi

MALZEMELER
yarım kilo dana kıyma
orta boy soğan (1 adet)
bir diş sarmısak
1 yumurtanın akı
bir miktar bayat ekmek
karabiber
kırmızı biber
tuz

HAZIRLANIŞI
Kıyma,yumurta akı,tuz.baharatlar yoğurulur.bayat ekmek mutfak robotunda yada dende de inceltilir. (baharat miktarı isteğe bağlı olrak ayarlanır.) karışıma alabildiği kadar ekmek konarak yoğurulur.
katı kıvama gelince, küçük parçalara ovol yassı şekil verilerek teflon tavada orta ateşte kızartılır.

M@D_VIPer
18-06-06, 20:59
Tembel Isi Kadinbudu Köfte

MALZEMELER
Dana kıyma
Maydanoz
2 Yumurta
1 çay bardaği kadar pirinç
Tuz, karabiber
1 çorba tabağı kadar un

HAZIRLANIŞI
1 yumurta, kıyma, tuz, karabiber, ince kıyılmış maydanoz ve yıkanmış çiğ pirinci iyice karıştırıp yoğurun..Yayvan bir tencereye irice parçalar halinde şekillendirdiğiniz köfteleri yanyana arada pek boşluk kalmayacak şekilde yerleştirin. Köftelerin üzerine çıkacak kadar su ekleyin. Pirinçler şişene kadar suyunu da çekinceye kadar üstü kapalı bir şekilde pişirin. Daha sonra köfteleri un ve cırpılmıs yumurtaya batırıp kızartın..

M@D_VIPer
18-06-06, 21:00
Tencere Köftesi
MALZEMELER
300 gr. dana kıyma
1 dilim bayat ekmek içi
1 küçük kuru soğan
2 diş sarımsak
tuz, karabiber, kimyon
kekik,
3 orta boy patates,
yarım çay bardağı zeytin yağı
1 tatlı kaşığı domates salçası
3 sivri biber
2 domates


HAZIRLANIŞI
Kıyma, ekmek içi, rende soğan ve rende sarımsak ile isteğe bağlı tuz ve baharatları iyice yoğurun. Yayvan bir tencereye yağın yarısını koyun. Üzerine yassı olarak hazırlanmış
köfteleri dizin. Patatesleri soyun ve yıkayın. Kızartmalık şeklinde doğrayın ve köftelerin üzerine dizin. Sivri biberleri ikiye bölün, patateslerin üzerine yerleştirin. Üzerine kabuğu soyulmuş domatesleri rendeleyin. Tuz ve yağın kalanını dökün, kapağı kapatın. Kısık ateşte bir süre pişirin. Patatesler tam yumuşamadan diğer tarafta salçayı yarım bardak sıcak su içinde eritip, bir çay kaşığı kekik ile birlikte tencereye dökün. Patatesler yumuşayana kadar pişir.

M@D_VIPer
18-06-06, 21:03
Terbiyeli Sulu Köfte

MALZEMELER
½ kg yağsız dana kıyma
2 orta boy soğan
½ çay bardağı pirinç
tuz
karabiber
1 adet yumurta
½ adet limon


HAZIRLANIŞI
Kıyma, tuz, karabiber, pirinç, ve rendelenmiş soğanlar iyice yoğurulduktan sonra küçük bilye şeklinde yuvarlandıktan sonra köfteler kaynamakta olan 4 su bardağı suyun içine atılır ve 20 dakika sonra altı iyice kısılır ve diğer yanda bir kasede yarım limon ve yumurtayı çırpıp daha sonra altı kısık olan köftelerin içine yavaş yavaş karıştırılarak dökülür ve servis yapılır

M@D_VIPer
18-06-06, 21:03
Yanya Köftesi
MALZEMELER
1 kg yağsız kıyma
1 adet ekmeğin içi
9 adet yumurta
1 adet büyük soğan, ince kıyılmış
un
maydanoz
kekik
nane
dereotu
kimyon
bahar
tarçın
karabiber
tuz

HAZIRLANIŞI
Bütün malzemeyi karıştırıp, çok yumuşak bir köfte hamuru yapın. Unlayıp, elinizle üstlerine bastırıp, yassıltın ve kızgın yağda kızartın. Sebze yanında veya sannısaklı yoğurt ile servis yapın.

M@D_VIPer
18-06-06, 21:04
Yoğurtlu Köfte

MALZEMELER
1/2 kg köftelik kıyma
1 adet orta boy soğan
3 dilim bayat ekmek
2 adet yumurta
1/2 kg yoğurt
kimyon
nane
kekik
tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI
Köfteyi yoğrun, küçük toplar halinde şekillendrip kızgın yağda kızartın. Bu arada yumurtaları çırpıp, yoğurtla karıştırın, tuz ilave edin Hazırladığınız sosu, dibi tutmayan bir tencereye boşaltın, kızaran köfteleri içine atıp 15 dakika çok hafif ateşte pişirin. Arzu ederseniz pişirme işlemini fırında, bir payreks veya teflon tepside de yapabilirsiniz.Servis yaparken, üzerine kırmızı biberli kızdırılmış tereyağı dökün.